Domácí sádlo, voňavé škvarky a krajíc chleba se sádlem, cibulí a solí. To je nádherná vzpomínka na dětství, kdy jsme jako děti dostali krajíc chleba se sádlem do ruky na svačinu a letěli s ním ven, aby jsme náhodnou nepřišli o n něco důležitého mezi kamarády. Žádné vymýšlení, co by jsme si dali ke svačině, žádné odmítání, že to nebo ono zrovna nechceme. To, co jsme dostaly, jme popadly a rychle ven.

Vlastní prase bylo na vesnici naprostou samozřejmostí a zabijačka byla událost, která spojovala rodiny i sousedy. Jako děti jsme tento den milovaly, věděli jsme, kdo přesně přijde, co se bude dít a kde je naše místo. Z prasete se nic nevyhazovalo a právě sádlo a škvarky byly ceněnou surovinou, která vydržela do další zabíjačky a nahradila máslo i olej.

Sádlo se používalo na vaření, smažení a i mazání na chleba. Škvarky se přidávaly do placek, pomazánek anebo se jedly jen tak teplé křupavé solené. I dnes, když si je koupíme, snažím se docílit jejich čerstvost a křupavost a proto je hodím do horkovzdušné fritézy a osolím. Sice to není to samé, jako škvarky za zabijačky, ale aspoň trochu se to k tomu přibližuje.

Recept na domácí sádlo a škvarky

Ingredience nezbytné k přípravě domácího sádla a škvarků

  • 2 kg syrového vepřového sádla (nejlépe hřbetní)
  • trochu mléka na závěreční dobarvení
  • sůl dle chuti

Postup přípravy sádla a škvarků

Recept na Domácí sádlo a škvarky - víc než jen tuk - krásná vzpomínka na dětství
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Domácí sádlo a škvarky – víc než jen tuk – krásná vzpomínka na dětství

1. Sádlo nakrájíme na malé kostky 1-2 cm.

2. V širokém hrnci pomalu zažíváme na středním plameni.

3. Za občasného míchání se tuk začne pomalu roztápět.

4. Když škvarky začnou chytat zlatavou barvu, slijeme tuk a přes sítko ho nalijeme do čistých sklenic.Zavřeme sklenice a uložíme do chladu, kde vydrží několik měsíců.

5. Chceme li, aby škvarky chytli krásně zlatavou barvu, nakonec na ně nalijeme trochu mléka, zamícháme, mléko necháme odpařit a škvarky vyjmeme, necháme okapat a osolíme.

Sádlo nalijeme přes sítko do sklenic.
Foto: Ilona Mikulecká, Sádlo nalijeme přes sítko do sklenic.

Zajímavosti

Sádlo má vysoký bod přepalování, proto je nejvhodnější na smažení, v rozumné míře je zdravější než průmyslové margaríny.

A víte, že škvarky byly dřív měna? Měnily se mezi sousedy za vejce, mouku nebo mléko.

Krajíc chleba se sádlem a kousky škvarků, s cibulí a se solí je dnes trendy jídlem v bistrech a restauracích.

Obrázek receptu na Zdroj: YouTube/sblondynouvkuchyni, Recept na Perfektní škvarkovníky, tradice našich babiček

Škvarkovníky jako od babičky: Zabíjačkový recept na pagáče ze škvarků, který se dědí z generace na generaci

Čerstvý chléb a na něm škvarková pomazánka. Top hitovka.

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

1 komentář

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest