Na přípravu tohoto dezertu opravdu stačí tři suroviny a pár minut práce a výsledkem je chutná a poctivá verze oblíbeného Termixu z dětství, navíc ještě krémovější a bez zbytečných přísad. Jako děti jsme jej milovaly a když se objevil v 70.–80. letech v obchodech jako mléčný dezert pro děti, tato kombinace tvarohu a pudinku byla výživná a zároveň levná.
Kupovaný Termix je k dostání ve více příchutích a obsahuje tvaroh, škrob a nějakou tu příchuť. Jeho domácí verze je jednodušší a vynechává škrob, k zahuštění používá často kakao nebo čokoládu. Domácí Termix chutná skvěle i jako tvarohová zmrzlina – stačí jej dát do mrazáku na 2–3 hodiny a občas zamíchat.
Recept na domácí termix
Ingredience potřebné na přípravu Domácího čokoládového termixu
- 200 g smetany ke šlehání
- 100 g hořké čokolády
- 250 g měkkého tvarohu
- cukr moučka podle chuti a potřeby (není nutný)
Postup přípravy termixu
1. Smetanu v kastrůlku přivedeme téměř k varu a do ní nasypeme nalámanou čokoládu.
2. Mícháme do doby, než se nám čokoláda úplně rozpustí a vytvoří se šlehačkou hustý krém.
3. Do horkého čokoládového krému ihned přidáme tvaroh a mícháme až vznikne hladká směs, poté v případě potřeby dosladíme.
4. Rozlijeme do misek a uložíme do lednice zchladit.
Kromě čokoládového Termixu lze doma připravit i například citrusový nebo vanilkový, kterých základem je citronový nebo vanilkový krém. Prostě a zkrátka vždycky připravíte krém té chuti, kterou chcete v Termixu docílit. Místo krému samozřejmě můžete uvařit i pudink v půl litru mléka, akorát musíte potom přizpůsobit i množství tvarohu a místo jednoho použít dva tvarohy.
Rychlý kvíz na téma pojmy z gastronomie: Pro hodně Čechů to bude doslova oříšek
Posúch je tradiční smetanový koláč, jak ho pekly naše babky. Rodinný recept ze Slovenska, co voní po slanině a kopru
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková