Toto tradiční sladké jídlo z Rakouska, konkrétně z alpských oblastí, je výjimečně sladké a také syté jídlo. Jakmile dorazíte do této oblasti, například do lyžařského střediska, jsou alpské knedlíky neodmyslitelnou součástí místní kuchyně. Tamější kuchaři nezastírají, že se jedná o jednoduchou pochoutku, na kterou nepotřebujete žádné extra suroviny. Vaše děti si alpský knedlík zaručeně oblíbí a budou od vás vyžadovat i doma. Proto si tento bezvadný recept dobře uložte a podělte se o něj se svými přáteli – budou vám jistě vděční!

Při pohledu na seznam potřebných surovin vám hned dojde, že jde o velice prosté kombinace. Přesto jídlo výborně zasytí celou hladovou rodinu. My si knedlík připravíme na sladko tak, jak ho známe. Koneckonců však v mnoha těchto oblastech připravují knedlík i ve slané variantě, například s máslem a sýrem. V Rakousku mu říkají Tiroler Knödel, v Německu Semmelknödel a v Itálii zase Canederli. Takže až si budete chtít objednat v zahraniční restauraci tuto originální pochoutku, stačí vyslovit toto magické slovo v daném jazyce!

Recept na alpský knedlík

Těsto: 

  • 500 g polohrubé mouky
  •  1 vejce
  •  1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 kostky droždí 
  • 250 ml vlažného mléka
  • povidla

Krém:

  • 700 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • rum

Na vrch:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup přípravy

1. Z mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek, který přidáme k ostatním surovinám.

2. Vymícháme těsto a necháme pořádně nakynout, alespoň 1 hodinu na teplém místě.

3. Poté rozdělíme na požadované množství knedlíků, naplníme je povidly, zabalíme a necháme ještě asi 10 minut dokynout.

4. Knedlíky vaříme v páře asi 12 minut (podle velikosti) na sítu potřeném olejem.

Obrázek receptu na povidlové pařené knedlíky.

Pařené švestkové knedlíky – se švestkovými povidly, rozpuštěným máslem, kakaem

5. 600 ml mléka dáme vařit s cukrem a ve zbylých 100 ml mléka rozmícháme pudink

6. Pudink bez hrudek přidáme k vařícímu mléku a mícháme do úplného zhoustnutí.

7. Nakonec krém dle libosti dochutíme rumem.

8. Na talíř dáme krém, knedlík, posypeme mákem smíchaným s cukrem a trošku polijeme rozpuštěným máslem.

Alpský knedlík s mákem.
Foto: commons.wikimedia, Alpský knedlík s mákem.

Závěr

Ať už alpské knedlíky připravíte podle původních receptur s lahodným krémem nebo si ho upravíte dle svých chutí, rozhodně budete v kuchyni za hvězdu. Přestože se může zdát, že jde o moderní recept, byl by omyl si myslet, že si dříve nedopřávali sladká jídla. Zejména ve zmíněných horských oblastech je důležité doplňovat energii a právě tímto způsobem to jde velmi dobře. Pokud si v horách budete chtít dopřát dávku energie, nezapomeňte na tento recept.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest