Toto tradiční sladké jídlo z Rakouska, konkrétně z alpských oblastí, je výjimečně sladké a také syté jídlo. Jakmile dorazíte do této oblasti, například do lyžařského střediska, jsou alpské knedlíky neodmyslitelnou součástí místní kuchyně. Tamější kuchaři nezastírají, že se jedná o jednoduchou pochoutku, na kterou nepotřebujete žádné extra suroviny. Vaše děti si alpský knedlík zaručeně oblíbí a budou od vás vyžadovat i doma. Proto si tento bezvadný recept dobře uložte a podělte se o něj se svými přáteli – budou vám jistě vděční!
Při pohledu na seznam potřebných surovin vám hned dojde, že jde o velice prosté kombinace. Přesto jídlo výborně zasytí celou hladovou rodinu. My si knedlík připravíme na sladko tak, jak ho známe. Koneckonců však v mnoha těchto oblastech připravují knedlík i ve slané variantě, například s máslem a sýrem. V Rakousku mu říkají Tiroler Knödel, v Německu Semmelknödel a v Itálii zase Canederli. Takže až si budete chtít objednat v zahraniční restauraci tuto originální pochoutku, stačí vyslovit toto magické slovo v daném jazyce!
Recept na alpský knedlík
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažného mléka
- povidla
Krém:
- 700 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- rum
Na vrch:
- mletý mák
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy
1. Z mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek, který přidáme k ostatním surovinám.
2. Vymícháme těsto a necháme pořádně nakynout, alespoň 1 hodinu na teplém místě.
3. Poté rozdělíme na požadované množství knedlíků, naplníme je povidly, zabalíme a necháme ještě asi 10 minut dokynout.
4. Knedlíky vaříme v páře asi 12 minut (podle velikosti) na sítu potřeném olejem.
Pařené švestkové knedlíky – se švestkovými povidly, rozpuštěným máslem, kakaem
5. 600 ml mléka dáme vařit s cukrem a ve zbylých 100 ml mléka rozmícháme pudink
6. Pudink bez hrudek přidáme k vařícímu mléku a mícháme do úplného zhoustnutí.
7. Nakonec krém dle libosti dochutíme rumem.
8. Na talíř dáme krém, knedlík, posypeme mákem smíchaným s cukrem a trošku polijeme rozpuštěným máslem.
Závěr
Ať už alpské knedlíky připravíte podle původních receptur s lahodným krémem nebo si ho upravíte dle svých chutí, rozhodně budete v kuchyni za hvězdu. Přestože se může zdát, že jde o moderní recept, byl by omyl si myslet, že si dříve nedopřávali sladká jídla. Zejména ve zmíněných horských oblastech je důležité doplňovat energii a právě tímto způsobem to jde velmi dobře. Pokud si v horách budete chtít dopřát dávku energie, nezapomeňte na tento recept.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI