Ananasové řezy vám připomenou, jaké to je, když připravíte něco naprosto lahodného a zároveň originálního. Spolehněte se, že jakmile donesete kousek koláče ochutnat třeba sousedce, padne závistí, kdy ty nápady stále berete. Ač se recept zprvu jeví jako delší, opravdu není složitý a hlavně je dost originální – myslím, že ho běžně nikdo z Vašeho okolí nedělá. Pro ideální výsledek použijeme plech 22 x 22 cm a kulaté nesolené krekry. Celý dezert má 3 vrstvy, spodní kokosovou, prostřední ananasovou a vrchní míchanou s bílkovým sněhem.
Tyto řezy jsou o něco méně pevné než většina řezů, které připravuji; náplň má téměř konzistenci pudinku. To je ovšem záměrné, v každém případě jsou velmi chutné a základ se nerozpadá, takže není potřeba ani talířek. Doporučuji vyzkoušet.
Recept na ananasové řezy s drobenkou
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Spodní vrstva:
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2/3 hrnku margarínu
- 1/2 hrnku kokosu
- 1,5 hrnku krekrů
- 3/4 hrnku mouky
Prostřední vrstva:
- 550 g drceného ananasu
- 2 žloutky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce cukru
- citronová šťáva
Vrchní vrstva:
- 2 bílky
- 1/2 hrnku ananasové směsi z prostřední vrstvy
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
2. Všechny ingredience spodní vrstvy smícháme v míse spolu.
3. V případě potřeby zjemníme margarínem nebo máslem.
4. 1/2 hrnku směsi si dáme na stranu a zbytek rozprostřeme do vymazaného plechu 22 x 22 cm.
5. Suroviny prostřední vrstvy si dáme všechny spolu do hrnce.
6. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
7. Dáme si také na stranu 1/2 hrnku ananasové směsi a zbytek rozprostřeme na první vrstvu v plechu.
8. Z bílků si ušleháme sníh a poté do něj vmícháme 1/2 hrnku odložené ananasové směsi.
9. Bílkovou směs rozetřeme na druhou vrstvu v plechu a posypeme drobenkou, kterou jsme si dali na stranu v přípravě první vrstvy.
10. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut a hlídáme, aby se nám drobenka nepřipálila.
Tip pro změnu
Máte-li chuť na něco více osvěžujícího a nemáte doma zrovna ananas, zkuste zaměnit pouze ovoce. Dezert je vynikající s citronovou náplní místo ananasu. Kyselost můžete regulovat množstvím přidaného cukru a případně kokosu.