Andělsky nadýchaný perník je dokonalý dezert pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a čokoládového, ale nechce se vám trávit dlouhý čas v kuchyni. Je to hrnkový recept, což zaručuje jeho rychlou a snadnou přípravu, a navíc je těsto neuvěřitelně vláčné a nadýchané díky kombinaci mléka, oleje a čokoládového pudinku. Kvalitní kakaoa prášek do perníku mu dodávají hlubokou, hřejivou chuť, kterou skvěle doplňuje čokoládová poleva. Je to poctivá klasika, která se hodí ke kávě i čaji a zachutná celé rodině.
Klíčem k rychlosti je systém smíchání – zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny. Jediná věc, kterou je třeba si ohlídat, je správná teplota pečení, aby perník naskočil a nevysušil se. Já jsem zrovna neměla po ruce pečicí papír, a tak jsem musela plech vymazat máslem a vysypat hrubou moukou, což je spolehlivá klasika a perník šel krásně ven. Můj tip zní: Abyste dosáhli opravdu tmavé a bohaté čokoládové chuti, přidejte k sypkým surovinám 1 lžičku instantní kávy (nebo espressa) – káva zvýrazní chuť kakaa a čokoláda v polevě pak bude ještě intenzivnější.
Recept na nadýchaný perník s čokoládovou polevou (hrnkový recept)
Tento recept je určen na jeden klasický plech (cca 30 × 40 cm) a vystačí na 16 až 20 porcí.
- Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 15 minut
- Pečení koláče: 30 až 40 minut
- Chlazení perníku: 30 minut
- Počet porcí: 16 až 20 (záleží, jak nakrájíte)
- Teplota pečení: 180 stupňů
Ingredience k přípravě nadýchaného perníku
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku cukru (krupice nebo krystal)
- 1 čokoládový pudink (prášek)
- 2 vejce
- 1 prášek do perníku (celý sáček)
- 1 prášek do pečiva (celý sáček)
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kvalitního kakaa
Poleva:
- 2 tabulky hořké čokolády (cca 200 g)
- moučkový cukr (podle chuti)
- máslo (cca 50 g)
- mléko (cca 3 lžíce)
Postup při přípravě perníku s polevou
1. Nejprve si předehřejte troubu na střední teplotu, což je 180 stupňů.
2. Připravte si plech: buď na něj položte pečící papír, nebo ho důkladně vymažte máslem (nebo jiným tukem) a vysypte hrubou moukou.
3. Do jedné velké mísy smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, polohrubou mouku, cukr, čokoládový pudink v prášku, prášek do perníku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kakao. Vše důkladně promíchejte metličkou.

4. Do druhé mísy dejte tekuté suroviny: mléko, olej a dvě vejce. Tyto tekuté suroviny rozšlehejte (stačí vidličkou nebo metličkou).
5. Tekuté suroviny pomalu vmíchejte do sypkých surovin. Míchejte jen tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne hladké těsto – nepřemíchávejte, aby perník zůstal nadýchaný.
6. Těsto vylijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
7. Pečte ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 až 40 minut. Propečenost ověřte špejlí – po vpichu musí vyjít čistá.
8. Po upečení nechte perník zcela vychladnout.
9. Zatímco perník chladne, připravte polevu: Do menšího hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu (vodní lázeň). Rozlámejte hořkou čokoládu, přidejte máslo a mléko a rozpouštějte na vodní lázni za stálého míchání.
10. Jakmile je poleva hladká, přidejte trošku moučkového cukru (pro zjemnění chuti a lepší konzistenci).
11. Vychladlý perník potřete rozpuštěnou čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.
Podmáslový perník: Chuťový zážitek s krémem ze dvou smetan
Tipy redakce:
- Extra vláčnost: Místo části mléka můžete do těsta přidat půl hrnku zakysané smetany nebo jogurtu – perník bude ještě vláčnější.
- Kontrola pudinku: Ujistěte se, že používáte čokoládový pudink v prášku, nikoli hotový pudink, který má jinou strukturu.
- Potírání povidly: Před nanesením čokoládové polevy můžete vychladlý perník potřít tenkou vrstvou povidel – chuť perníku bude tradičnější a šťavnatější.
- Zlaté pečení: Některé trouby pečou rychleji, proto kontrolujte propečení již po 30 minutách – příliš dlouhé pečení perník vysušuje.
- Rumová poleva: Pokud chcete intenzivnější perníkovou chuť, přidejte do rozpuštěné polevy navíc 1 lžíci rumu(nebo rumového aroma).