Andělsky nadýchaný perník je dokonalý dezert pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a čokoládového, ale nechce se vám trávit dlouhý čas v kuchyni. Je to hrnkový recept, což zaručuje jeho rychlou a snadnou přípravu, a navíc je těsto neuvěřitelně vláčné a nadýchané díky kombinaci mlékaoleje a čokoládového pudinkuKvalitní kakaoa prášek do perníku mu dodávají hlubokou, hřejivou chuť, kterou skvěle doplňuje čokoládová poleva. Je to poctivá klasika, která se hodí ke kávě i čaji a zachutná celé rodině.

Klíčem k rychlosti je systém smíchání – zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny. Jediná věc, kterou je třeba si ohlídat, je správná teplota pečení, aby perník naskočil a nevysušil se. Já jsem zrovna neměla po ruce pečicí papír, a tak jsem musela plech vymazat máslem a vysypat hrubou moukou, což je spolehlivá klasika a perník šel krásně ven. Můj tip zní: Abyste dosáhli opravdu tmavé a bohaté čokoládové chuti, přidejte k sypkým surovinám 1 lžičku instantní kávy (nebo espressa) – káva zvýrazní chuť kakaa a čokoláda v polevě pak bude ještě intenzivnější.

Recept na nadýchaný perník s čokoládovou polevou (hrnkový recept)

Tento recept je určen na jeden klasický plech (cca 30 × 40 cm) a vystačí na 16 až 20 porcí.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 15 minut
  • Pečení koláče: 30 až 40 minut
  • Chlazení perníku: 30 minut
  • Počet porcí: 16 až 20 (záleží, jak nakrájíte)
  • Teplota pečení: 180 stupňů

Ingredience k přípravě nadýchaného perníku

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1,5 hrnku cukru (krupice nebo krystal)
  • čokoládový pudink (prášek)
  • vejce
  • prášek do perníku (celý sáček)
  • prášek do pečiva (celý sáček)
  • vanilkový cukr
  • 3 lžíce kvalitního kakaa

Poleva:

  • 2 tabulky hořké čokolády (cca 200 g)
  • moučkový cukr (podle chuti)
  • máslo (cca 50 g)
  • mléko (cca 3 lžíce)

Postup při přípravě perníku s polevou

1. Nejprve si předehřejte troubu na střední teplotu, což je 180 stupňů.

2. Připravte si plech: buď na něj položte pečící papír, nebo ho důkladně vymažte máslem (nebo jiným tukem) a vysypte hrubou moukou.

3. Do jedné velké mísy smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou moukupolohrubou moukucukrčokoládový pudink v prášku, prášek do perníkuprášek do pečivavanilkový cukr a kakao. Vše důkladně promíchejte metličkou.

Obrázek k receptu na nadýchaný perník
Foto: Cooky.cz, recept na nadýchaný perník

4. Do druhé mísy dejte tekuté surovinymlékoolej a dvě vejce. Tyto tekuté suroviny rozšlehejte (stačí vidličkou nebo metličkou).

5. Tekuté suroviny pomalu vmíchejte do sypkých surovin. Míchejte jen tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne hladké těsto – nepřemíchávejte, aby perník zůstal nadýchaný.

6. Těsto vylijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.

7. Pečte ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 až 40 minutPropečenost ověřte špejlí – po vpichu musí vyjít čistá.

8. Po upečení nechte perník zcela vychladnout.

9. Zatímco perník chladne, připravte polevuDo menšího hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu (vodní lázeň). Rozlámejte hořkou čokoládu, přidejte máslo a mléko a rozpouštějte na vodní lázni za stálého míchání.

10. Jakmile je poleva hladká, přidejte trošku moučkového cukru (pro zjemnění chuti a lepší konzistenci).

11. Vychladlý perník potřete rozpuštěnou čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.

Obrázek k receptu na perník z podmáslí

Podmáslový perník: Chuťový zážitek s krémem ze dvou smetan

Tipy redakce:

  • Extra vláčnost: Místo části mléka můžete do těsta přidat půl hrnku zakysané smetany nebo jogurtu – perník bude ještě vláčnější.
  • Kontrola pudinku: Ujistěte se, že používáte čokoládový pudink v prášku, nikoli hotový pudink, který má jinou strukturu.
  • Potírání povidly: Před nanesením čokoládové polevy můžete vychladlý perník potřít tenkou vrstvou povidel – chuť perníku bude tradičnější a šťavnatější.
  • Zlaté pečení: Některé trouby pečou rychleji, proto kontrolujte propečení již po 30 minutách – příliš dlouhé pečení perník vysušuje.
  • Rumová poleva: Pokud chcete intenzivnější perníkovou chuť, přidejte do rozpuštěné polevy navíc 1 lžíci rumu(nebo rumového aroma).
Andělský perník - perník přímo z nebeské spižírny

Perník z nebeské spižírny: Nadýchaný andělský perník plněný jemným krémem. Připomíná krtkův dort, ale chutná jako sen

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest