Koláč babeta si někteří z nás pamatují jako jednoduchý moučník z dob dětství. Byl velmi oblíbený ve druhé polovině 20. století, kdy byly hodně populární jednoduché recepty, které byly zároveň rychlé na přípravu a složené z levných surovin. Babetu si můžeme také pamatovat ve spojitosti se známou piškotovou bábovkou anebo buchtou s citrónovou polevou – já mám právě takovou vzpomínku na letní prázdniny na chalupě u babičky. I dnes ji čas od času upeču dětem, ale málokdy vydrží až do rána druhého dne.

Když jsem byla malá, babička mi ji pekla pravidelně. Měli jsme ji buď posypanou moučkovým cukrem nebo v takové lepší verzi – s jednoduchou bílou polevou. Tvary měla různé – někdy byla jen na plechu, jindy jako koláč nebo i chlebové formě. Babetu si můžeme také zpestřit zázvorem – dostane zase trošku jinou a pikantní chuť. Samozřejmě každý nemá zázvor v oblibě, ale ti co milují například zázvorový čaj, si tuto chuť určitě rádi dopřejí. Navíc jak citrón, tak zázvor jsou zdravé potraviny a hodí se k sobě, proto tento rychlý koláč nikdy nevyjde z módy. Tak s chutí do toho!

Recept na retro koláč babeta – citrónová chuť a krásně vláčné těsto

Ingredience pro přípravu

  • 4 vejce
  • 1 a 1/2. hrnku třtinového cukru
  • šťáva ze 2 citrónů
  • kůra z 1 citrónu
  • rozmixovaný zázvor (volitelné)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 ml rostlinného oleje
  • tuk a mouka na vysypání plechu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Obrázek receptu na Babeta, koláč plný citrónové chuti, který zvládne každý
Foto: cooky.cz, Recept na Babeta, koláč plný citrónové chuti, který zvládne každý

1. V šlehači vyšleháme žloutky s cukrem a kůrou i šťávou z citrónu do pěny. Přidáme zázvor (volitelné) a mléko.

2. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a lehce zamícháme olej

3. Bílky vyšleháme na hustý sníh, který jemně vpracujeme do těsta.

4. Vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 35 minut. Necháme vychladit a poprášíme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na citronový koláč s polevou.

Rychlý citronový dort s džemem a polevou

Typ na servírování

Hotový koáč můžeme polít citrónovou polevou a posypat kokosem místo moučkového cukru.

Zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest