Mnoho z nás si pamatuje recepty svých babiček a maminek a pečou je dodnes. I já si pamatuji sešity, které babička měla celé popsané a jen ona se v tom dobře vyznala. Ale taky si pamatuji, že její koláče byli ty nejlepší a dodnes některé z nich peču. I když už sešity neexistují, recepty se zachovaly. Tento kakaový chlebíček je díky kombinaci kávy a čokolády maximálně bohatý na chuť. Navíc je příprava jednoduchá a jako rychlé sladké pohoštění třeba pro návštěvu, se hodí výborně. Ideální volba pro čokoládové labužníky!

Recept na zákusek: Babiččin čokoládový chlebíček

Ingredience k přípravě

Příprava těsta

  • 4 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 ml vody
  • 130 g hladké mouky
  • 3 PL holandského kakaa
  • 1 KL přášku do pečiva

Poleva na čokoládový chlebíček

  • 50 g másla
  • 3 PL holandského kakaa
  • 3 PL moučkového cukru
  • 5 PL zakysané smetany

Postup přípravy krok za krokem

1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s 80 g cukru do pěny. Poté zašleháme vodu.

2. Z bílků se solí ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme 100 g cukru.

3. Když je sníh tuhý postupně zašleháme žloutkovou směs a řádně promícháme.

4. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva a kakao.

5. Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vystlané pečícím papírem a vymazané olejem.

Vyšlehané těsto vlijeme do chlebíčkové formy.
Vyšlehané těsto vlijeme do chlebíčkové formy.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

7. V kastrolu na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme cukr a kakao, nakonec přidáme zakysanou smetanou a vymícháme na hladkou polevu.

8. Vychladlý chlebíček vyndáme z formy, polijeme polevou a necháme ztuhnout.

Servírování

Doporučujeme podávat s vychlazenou šlehačkou bez přidaného cukru nastříkanou po rozkrájení těsně před podáváním.

Zdobíme šlehačkou před podáváním.
Zdobíme šlehačkou před podáváním.
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest