Mnoho z nás si pamatuje recepty svých babiček a maminek a pečou je dodnes. I já si pamatuji sešity, které babička měla celé popsané a jen ona se v tom dobře vyznala. Ale taky si pamatuji, že její koláče byli ty nejlepší a dodnes některé z nich peču. I když už sešity neexistují, recepty se zachovaly. Tento kakaový chlebíček je díky kombinaci kávy a čokolády maximálně bohatý na chuť. Navíc je příprava jednoduchá a jako rychlé sladké pohoštění třeba pro návštěvu, se hodí výborně. Ideální volba pro čokoládové labužníky!
Recept na zákusek: Babiččin čokoládový chlebíček
Ingredience k přípravě
Příprava těsta
- 4 vejce
- 180 g moučkového cukru
- špetka soli
- 100 ml vody
- 130 g hladké mouky
- 3 PL holandského kakaa
- 1 KL přášku do pečiva
Poleva na čokoládový chlebíček
- 50 g másla
- 3 PL holandského kakaa
- 3 PL moučkového cukru
- 5 PL zakysané smetany
Postup přípravy krok za krokem
1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s 80 g cukru do pěny. Poté zašleháme vodu.
2. Z bílků se solí ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme 100 g cukru.
3. Když je sníh tuhý postupně zašleháme žloutkovou směs a řádně promícháme.
4. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva a kakao.
5. Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vystlané pečícím papírem a vymazané olejem.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
7. V kastrolu na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme cukr a kakao, nakonec přidáme zakysanou smetanou a vymícháme na hladkou polevu.
8. Vychladlý chlebíček vyndáme z formy, polijeme polevou a necháme ztuhnout.
Servírování
Doporučujeme podávat s vychlazenou šlehačkou bez přidaného cukru nastříkanou po rozkrájení těsně před podáváním.