Už kdysi naše babičky uměly vykouzlit z několika domácích surovin zázrak, který zahřál u srdce. A důkazem toho je právě jablková buchta, která nám vždycky bude připomínat kus domova, dětství a vzpomínek na kuchyň plnou skořicové vůně a teplých struhaných jablek. Babičky pekly většinou od oka, bez vážení, bez stresu, jen podle pocitu a zkušeností.
Babiččina jablková buchta měla stejně zvláštní kouzlo. Když jí vytáhla z trouby, byla nadýchaná, vláčná a voněla tak, že se mi hned sbíhaly sliny. Říká se jí buchta, koláč nebo řezy, obsahuje pouze obyčejné hnětené těsto nahoře i vespod a mezi nimi je vložená jednoduchá jablečná náplň. A jak je lahodná a vynikající můžete díky nám okusit i vy.
Recept na tradiční jablkovou buchtu
Ingredience na hnětené těsto
- 500 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 200 g Hery
- mléko dle potřeby
Suroviny na jablečnou náplň
- jablka (nastrouhaná)
- cukr dle chuti
- skořice
Navíc na posypaní
- moučkový cukr
Postup přípravy jablkové buchty
1. V misce uhněteme ze surovin určených pro těsto vláčné těsto, mlékem v případě potřeby zředíme na požadovanou konzistenci.
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z jedné poloviny si vyválíme na válu placku.
3.Placku pomocí válečku přeneseme na vymazaný a vysypaný plech.
4. Nastrouháme si jablka, které trochu zbavíme přebytečné šťávy a ochutíme cukrem a skořicí dle chuti.
5. Vyválíme si z druhé poloviny těsta druhou placku, kterou naneseme na povrch jablek.
6. Buchtu pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Necháme vychladit a krájíme na kostky.
Buchtu podáváme jen tak čerstvě upečenou i vychlazenou, posypanou moučkovým cukrem.

Klasické jablečné řezy se strouhanými jablky a vanilkovými pudinky

Koláč jako od babičky: Tvarohový s jablky a křehkým těstem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková