Na zahradách právě dozrávají voňavá rajčátka, a tak přichází na řadu otázka vpravdě nerudovská: Co s nimi? Starší generace si možná vzpomene na solanku, neprávem zapomenutý nálev, který vzniká jako druhotný produkt při zavařování právě rajčat. Má nejen výraznou, osvěžující chuť, ale přináší také zdravotní benefity. Je totiž plná antioxidantů a minerálů, obsahuje také část vitaminů. Díky obsahu kyseliny octové se dobře uchovává a může sloužit i jako základ pro pikantní polévky nebo marinády. Výborná je i pro doplnění tekutin po fyzické námaze.

Rajčatová solanka: Přirozený iontový nápoj za pár drobných

Samotná rajčata jsou bohatým zdrojem lykopenu – silného antioxidantu, jenž se při tepelné úpravě lépe vstřebává. Zavařování tedy přináší nejen způsob, jak oblíbené plody uchovat, ale také jak podpořit využitelnost jejich prospěšných látek. V kombinaci s výše zmiňovanou solankou tedy tvoří zavařená rajčata skvělý základ pro vaření v zimě, kdy nejsou čerstvé lokální plody k dispozici.

Ingredience:

  • Rajčata – 1 kg;
  • Sůl – 2 čajové lžičky;
  • Cukr krystal – 3 polévkové lžíce;
  • Ocet 9% – 1 polévková lžíce;
  • Křen – 1 ks;
  • Kopr – svazek;
  • Pepř – 3 kuličky;
  • Bobkový list – 2 ks;
  • Česnek – 3 stroužky;
  • Hořčičné semínko – 3 kuličky;
  • Třešňové listy – dle potřeby;
  • Listy rybízu – dle potřeby;
  • Paprika – ½ ks;
  • Voda – dle potřeby.
Obrázek k receptu: Báječná domácí rajčata i v zimě: Oprášili jsme recept našich babiček!
Foto: Uživatel Off-shell/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Báječná domácí rajčata i v zimě: Oprášili jsme recept našich babiček!

Postup:

  • Rajčata omyjte, zbavte drobných poškození a roztřiďte podle velikosti. Silně poškozené plody vyhoďte.
  • Křen nakrájejte na plátky.
  • Do předem sterilovaných horkých sklenic dejte plátky křenu, stroužky česneku, listy třešní i rybízu.
  • Přidejte koření: bobkový list, pepř a hořčičné semínko.
  • Vložte i nakrájenou papriku.
  • Do sklenic opatrně naskládejte rajčata.
  • Zalijte vroucí vodou.
  • Jakmile voda ve sklenicích ochladne, slijte ji.
  • V litrovém hrnci přiveďte k varu další vodu, nasypte k ní cukr a sůl a nechte rozpustit.
  • Jakmile voda přejde varem, přilijte ocet.
  • Nálev nalijte do sklenic, nechte 10 minut stát, poté uzavřete.
  • Sklenice postavte víčkem dolů, zakryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin.
  • Výsledkem jsou lahodná nakládaná rajčata a také božský i zdravý nálev.
Obrázek k receptu: Zelená rajčata pikantní a chutná: Báječná pochoutka na zimu!

Nakládaná rajčata na kavkazský styl: Báječná pochoutka, která přijde vhod i během zimních měsíců

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest