Nepečené dezerty patří v našich končinách k oblíbeným. Není se čemu divit, díky nim se totiž nemusíme bát, že se nepovede korpus, případně je můžeme tvořit i v „polních podmínkách“ například na chalupě. V našem kakaovém dortu tvoří jednu z klíčových surovin máslo. Dodává výslednému dortu hladkou strukturu a bohatou chuť. Tradičně je v kuchyni používáno i jako nositel chutí i vůní.

Dort plný chuti

Máslo, to ovšem není jen tuk. Věděli jste, že obsahuje vitaminy A, D, E i K? Zakysaná smetana zase přináší do dezertu probiotika, vápník, fosfor a vitaminy skupiny B. V kombinaci s kakaovými sušenkami a vanilkovým pudinkem pak vytvoří skvělou chuť, charakteristickou vůni a příjemnou texturu.

Ingredience na krém: 

  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 700 ml; 
  • Smetanový vanilkový pudink bez cukru –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení; 
  • Vejce velikosti L –⁠⁠⁠⁠⁠⁠3 ks; 
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠250 g; 
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠2 čajové lžičky; 
  • Zakysaná smetana (18 %) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 270 g; 
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠200 g. 

Na korpus: 

  • Kakaové sušenky obdélníkového tvaru (např. BeBe) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 800 g. 

Na ozdobení: 

  • Vychlazená šlehačka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 350 ml; 
  • Cukr moučka – ⁠⁠⁠⁠⁠⁠1 lžička; 
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička; 
  • Ztužovač smetany –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička; 
  • Kakao –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby. 
Lehce a rychle: Báječný kakaový dezert bez pečení!
Foto: Mala Cukierenka/YouTube, Recept na: Lehce a rychle: Báječný kakaový dezert bez pečení!

Postup přípravy nepečeného dezertu: 

  • Mléko vlijte do hrnce (nebo do mlékovaru) a přidejte do něj na kostky nakrájené máslo.  
  • Dejte na oheň a za občasného míchání přiveďte k varu.  
  • Vejce rozklepněte do misky. 
  • Přisypte k nim oba cukry, vsypte pudink a přidejte zakysanou smetanu. 
  • Šlehejte mixérem, až se všechny ingredience propojí.  
  • Pudinkovou směs přidejte do horkého mléka s máslem.  
  • Za stálého míchání zahřívejte. 
  • Jakmile začne směs vřít, snižte teplotu a za stálého míchání prohřívejte na mírném ohni 5–6 minut. Vznikne hustý pudinkový krém.  
  • Vlijte jej do kovové misky, aby rychleji vychladl.  
  • Zakryjte potravinovou folií tak, aby se folie dotýkala vršku krému, a dejte asi na hodinku vychladnout.  
  • Až budete krém nalévat na sušenky, měl by být mírně teplý, nedávejte jej tedy do chladničky.  
  • Do dortové formy vyložené pečicím papírem naskládejte první vrstvu sušenek.  
  • Na sušenky vlijte čtvrtinu pudinkového krému, který je stále mírně teplý. 
Lehce a rychle: Báječný kakaový dezert bez pečení!
Foto: Mala Cukierenka/YouTube, Recept na: Lehce a rychle: Báječný kakaový dezert bez pečení!
Obrázek receptu na Sladký nepečený šlehačkový dezert – rychlou pochoutku pro nečekané návštěvy

Sladký nepečený šlehačkový dezert – rychlá pochoutka pro nečekané návštěvy ze 4 ingrediencí

  • Vyrovnejte, dále naskládejte druhou vrstvu sušenek, na niž dejte třetinu zbylého krému. 
  • Vložte další vrstvu sušenek, na ně pak polovinu zbylého krému. 
  • Dejte další vrstvu sušenek, lehce stlačte, zalijte zbylým krémem. 
  • Položte poslední vrstvu sušenek.  
  • Dort dejte vychladit. 
  • Do smetany vsypte oba cukry a ztužovač. 
  • Ušlehejte hustou šlehačku.  
  • Vložte ji na dort, rozetřete a uhlaďte. 
  • Vršek dortu posypte kakaem.  
Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort

Nejlepší nepečený tvarohový dort s ovocem

Nepečený tvarohový dezert s ovocem a cukrářskými piškoty – rychlý recept na něco sladkého

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest