Nepečené dezerty patří v našich končinách k oblíbeným. Není se čemu divit, díky nim se totiž nemusíme bát, že se nepovede korpus, případně je můžeme tvořit i v „polních podmínkách“ například na chalupě. V našem kakaovém dortu tvoří jednu z klíčových surovin máslo. Dodává výslednému dortu hladkou strukturu a bohatou chuť. Tradičně je v kuchyni používáno i jako nositel chutí i vůní.
Dort plný chuti
Máslo, to ovšem není jen tuk. Věděli jste, že obsahuje vitaminy A, D, E i K? Zakysaná smetana zase přináší do dezertu probiotika, vápník, fosfor a vitaminy skupiny B. V kombinaci s kakaovými sušenkami a vanilkovým pudinkem pak vytvoří skvělou chuť, charakteristickou vůni a příjemnou texturu.
Ingredience na krém:
- Mléko – 700 ml;
- Smetanový vanilkový pudink bez cukru – 1 balení;
- Vejce velikosti L –3 ks;
- Máslo –250 g;
- Vanilkový cukr –2 čajové lžičky;
- Zakysaná smetana (18 %) – 270 g;
- Cukr krystal –200 g.
Na korpus:
- Kakaové sušenky obdélníkového tvaru (např. BeBe) – 800 g.
Na ozdobení:
- Vychlazená šlehačka – 350 ml;
- Cukr moučka – 1 lžička;
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Ztužovač smetany – 1 lžička;
- Kakao – dle potřeby.
Postup přípravy nepečeného dezertu:
- Mléko vlijte do hrnce (nebo do mlékovaru) a přidejte do něj na kostky nakrájené máslo.
- Dejte na oheň a za občasného míchání přiveďte k varu.
- Vejce rozklepněte do misky.
- Přisypte k nim oba cukry, vsypte pudink a přidejte zakysanou smetanu.
- Šlehejte mixérem, až se všechny ingredience propojí.
- Pudinkovou směs přidejte do horkého mléka s máslem.
- Za stálého míchání zahřívejte.
- Jakmile začne směs vřít, snižte teplotu a za stálého míchání prohřívejte na mírném ohni 5–6 minut. Vznikne hustý pudinkový krém.
- Vlijte jej do kovové misky, aby rychleji vychladl.
- Zakryjte potravinovou folií tak, aby se folie dotýkala vršku krému, a dejte asi na hodinku vychladnout.
- Až budete krém nalévat na sušenky, měl by být mírně teplý, nedávejte jej tedy do chladničky.
- Do dortové formy vyložené pečicím papírem naskládejte první vrstvu sušenek.
- Na sušenky vlijte čtvrtinu pudinkového krému, který je stále mírně teplý.

Sladký nepečený šlehačkový dezert – rychlá pochoutka pro nečekané návštěvy ze 4 ingrediencí
- Vyrovnejte, dále naskládejte druhou vrstvu sušenek, na niž dejte třetinu zbylého krému.
- Vložte další vrstvu sušenek, na ně pak polovinu zbylého krému.
- Dejte další vrstvu sušenek, lehce stlačte, zalijte zbylým krémem.
- Položte poslední vrstvu sušenek.
- Dort dejte vychladit.
- Do smetany vsypte oba cukry a ztužovač.
- Ušlehejte hustou šlehačku.
- Vložte ji na dort, rozetřete a uhlaďte.
- Vršek dortu posypte kakaem.

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort

Nepečený tvarohový dezert s ovocem a cukrářskými piškoty – rychlý recept na něco sladkého
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline