Hlávkové zelí je košťálová zelenina, jejíž historie sahá až do dob starověkých civilizací. Věřili byste tomu, že jej staří Římané využívali i pro léčebné účely? Například Hippokratés doporučoval strouhané zelí se solí při zánětech močové trubice. Později zase podával zelí své posádce kapitán James Cook jako prevenci proti kurdějím. Zelí je totiž bohaté na vitamín C, vlákninu a vitamín K, čímž přispívá k podpoře trávení, zdraví srdce a léčbě zánětů. A v tomto receptu se potká s další skvělou zeleninou, salátovou okurkou.
Voňavá a osvěžující salátová okurka
Salátová či polní okurka je v tomto zelném salátu výborná, navíc je osvěžující zelenina známá svým vysokým obsahem vody (96 % její hmotnosti), což z ní dělá jídlo ideální pro hydrataci. V létě si ji rádi vychutnáváme jako zdravý snack třeba u vody. Působí blahodárně nejen zevnitř, ale i zvenku: zkusili jste si někdy položit okurkovou slupku na kůži podrážděnou sluncem nebo větrem? Chladivý a hydratační efekt se v tu chvíli rovná zázraku (máme ozkoušeno). Kromě toho obsahuje okurka vitamíny skupiny B, vitamín C a minerály jako draslík, fosfor a vápník. Tato oblíbená zelenina podporuje zdraví trávicího traktu, obsahuje totiž vlákninu. Dále pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Také má nízký obsah kalorií, je tedy ideální součástí salátů a dietních jídelníčků.
Ingredience:
- Hlávkové zelí – 300 g;
- Salátová okurka – 1 ks;
- Vejce – 4-5 ks;
- Jarní cibulka – 1 svazek;
- Kopr – 1 svazek;
- Bílý jogurt nebo zakysaná smetana – 3-4 lžíce;
- Sůl – ½ lžičky;
- Plnotučná hořčice – 1 lžička;
- Olej – 1 lžíce.
Postup přípravy:
- Dejte vařit vejce.
- V mezidobí nakrájejte zelí na jemné proužky.
- Do mísy k zelí přidejte na tenké proužky nakrájenou salátovou okurku.
- Oloupaná vejce rozkrojte na poloviny a vyjměte žloutky.
- Bílky nakrájejte na měsíčky a přimíchejte do mísy se zeleninou.
- Žloutky vsypte do jiné mísy, osolte je a rozmačkejte vidličkou.
- Do rozmačkaných žloutků přidejte olej s jogurtem (nebo smetanou) a důkladně zamíchejte, aby se všechny ingredience propojily. Nakonec přidejte hořčici.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
- Jarní cibulku a kopr nakrájejte nadrobno.
- Přisypte je do mísy se zeleninou.
- Zalijte žloutkovou hmotou a opatrně promíchejte.

Jednoduchý zelný salát s octovou zálivkou

Výborný zelný salát, který se skvěle hodí k jakémukoliv masu. Trvalo roky, než se recept rozšířil mezi lidi
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie, Healthline