Někdy mají takové ručně psané recepty ve starém sešitku receptů velikou hodnotu. A já jsem jej konečně našla, přesně ten, co dělávala naše maminka. Tyto poklady z babiččina či maminčina sešitu jsou některé k nezaplacení a nenajdete jej kolikrát ani na internetu, kde lze najít opravdu téměř všechno.
Tyto recepty se často dědily v rodinách a přecházely z generace na generaci, ovšem některé i ty výborné zůstaly v zapomnění. Proto mám velkou radost, že zrovna s tímto receptem se můžu s vámi podělit. Pro bílé dortíčky je typická kombinace sádla a kokosu, co jim přidává na jemnosti a trvanlivosti. Cukroví je po pár dnech ještě měkčí a vypadá efektně. Je to slavnostní cukroví, které jsme kdysi dělávali na Vánoce, svatby nebo různé oslavy.
Recept na bílé dortíčky
Ingredience potřebné na přípravu bílého cukroví dle maminčina zápisníčku
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g sádla
- 125 g 100% tuku
- 250 g cukru
- 150 g kokosu
Krém (máslový s pudinkem)
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml mléka
- 150 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- troška rumu (volitelné)
- čokoláda na zdobení
Postup přípravy dortíčků
1. Ze všech surovin vypracujeme v misce hladké těsto.
2. Na pomoučeném válu vyválíme plát a vykrajujeme menší kolečka, která pokládáme na plech s pečícím papírem.

3. Kolečka pečeme pouze při teplotě 140-150 stupňů, aby nezezlátnuly, cca 10 minut, aby zůstaly světle krémové ne hnědé.
4. Po vychladnutí spojujeme po dvě kolečka krémem a zdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Dortíčky chutnají jemně, kokosově, jsou sladké, křehké ale ne suché. S krémem uvnitř připomínají malé sváteční zákusky.
Křehké mušličky s ořechovou náplní: Jemné pečivo, které by nemělo chybět na svátečním stole