Tento pudink s Mascarpone je jako pohlazení na lžičce – jemný, sametově hladký a chuťově bohatý. Spojením klasického vanilkového pudinku a hebkého sýru Mascarpone vznikne krém, který má něco z domácí nostalgie i něco z noblesy italské cukrařiny. Přidáním karamelu se vše ještě povznese – sladká tečka, která dá receptu hloubku i jemné zakulacení chuti.
Ať už ho podáte ve skleničce s ovocem, drobenými sušenkami, nebo si ho dáte jen tak samotný, vždy to bude luxusní zážitek. Dá se použít i jako náplň do dortů nebo pohárů, ale pravdou je, že většinou zmizí dřív, než vůbec stihne vychladnout.
Recept na vanilkový pudink s Mascarpone a karamelem
Ingredience potřebné na pudink s Mascarpone (6 porcí)
- 115 g sýru Mascarpone
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 100 ml zakysané smetany
- 50 g cukru krystal
- 1 vanilkový lusk
- 40 g cukru krystal – na karamelovou omáčku
Postup přípravy pudinku
1. Mléko nalijeme do kastrolu, přidáme vanilkový lusk a polovinu cukru. Zahříváme až k bodu varu, ale nevaříme. Necháme vychladit.
2. Zbytek cukru přidáme k Mascarpone a rozmícháme. Postupně přidáváme vejce a promícháváme.
3. Přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme.
4. Z mléka vytáhneme vanilkový lusk a vychlazené mléko po malých dávkách zašleháme do krému.
5. Cukr krystal určený na karamelovou omáčku rozdělíme na čtvrtiny.
6. 1/4 cukru nasypeme do kastrůlku, mícháme než cukr zhnědne, pak přidáme další část cukru a postup opakujeme. Jakmile je cukr hnědý přidáme další porci. Pozor na spálení!

Vyrobte si domácí krém z Mascarpone: snadný lahodný krém z mascarpone a šlehačky bez umělého zyužovače
7. Hotový karamel nalijeme na dno formiček. Pak nalijeme směs připravenou z Mascarpone a přelijeme jí zbytkem karamelové omáčky.
8. Do plechu nalijeme trochu vroucí vody, vložíme do ní formičky s krémem a pečeme při teplotě 16O stupňů asi 30 minut. Pak formičky vytáhneme a necháme zchladit. Vyklopíme do talíře, při vyklápění otočenou formou a talířem nejprve trochu zatřeseme.
9. V lednici necháme uložené pudinky několik hodin dozrát.
Pozor na přípravu karamelové omáčky, dělejte ji na opravdu mírném ohni a stále míchejte, jinak ji lehce spálíte.

Jedinečný medový dort s čokoládovou polevou: Poznáte ho i se zavázanýma očima a nebudete jej chtít přestat jíst

Retro král cukráren, co nikdy nezestárne: Vanilkový pudinkáč z kynutého těsta
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept Renata Malíková