Tento pudink s Mascarpone je jako pohlazení na lžičce – jemný, sametově hladký a chuťově bohatý. Spojením klasického vanilkového pudinku a hebkého sýru Mascarpone vznikne krém, který má něco z domácí nostalgie i něco z noblesy italské cukrařiny. Přidáním karamelu se vše ještě povznese – sladká tečka, která dá receptu hloubku i jemné zakulacení chuti.

Ať už ho podáte ve skleničce s ovocem, drobenými sušenkami, nebo si ho dáte jen tak samotný, vždy to bude luxusní zážitek. Dá se použít i jako náplň do dortů nebo pohárů, ale pravdou je, že většinou zmizí dřív, než vůbec stihne vychladnout.

Recept na vanilkový pudink s Mascarpone a karamelem

Ingredience potřebné na pudink s Mascarpone (6 porcí)

  • 115 g sýru Mascarpone
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 100 ml zakysané smetany
  • 50 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • 40 g cukru krystal – na karamelovou omáčku

Postup přípravy pudinku

1. Mléko nalijeme do kastrolu, přidáme vanilkový lusk a polovinu cukru. Zahříváme až k bodu varu, ale nevaříme. Necháme vychladit.

2. Zbytek cukru přidáme k Mascarpone a rozmícháme. Postupně přidáváme vejce a promícháváme.

3. Přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme.

4. Z mléka vytáhneme vanilkový lusk a vychlazené mléko po malých dávkách zašleháme do krému.

5. Cukr krystal určený na karamelovou omáčku rozdělíme na čtvrtiny.

6. 1/4 cukru nasypeme do kastrůlku, mícháme než cukr zhnědne, pak přidáme další část cukru a postup opakujeme. Jakmile je cukr hnědý přidáme další porci. Pozor na spálení!

Obrázek receptu na Mascarpone krém: snadný lahodný krém z mascarpone a šlehačky

Vyrobte si domácí krém z Mascarpone: snadný lahodný krém z mascarpone a šlehačky bez umělého zyužovače

7. Hotový karamel nalijeme na dno formiček. Pak nalijeme směs připravenou z Mascarpone a přelijeme jí zbytkem karamelové omáčky.

Do Formiček nalijeme kousek karamelu, pudink a znovu karamel.
Zdroj: Youtube.com, OhyooCooking, Do Formiček nalijeme kousek karamelu, pudink a znovu karamel.

8. Do plechu nalijeme trochu vroucí vody, vložíme do ní formičky s krémem a pečeme při teplotě 16O stupňů asi 30 minut. Pak formičky vytáhneme a necháme zchladit. Vyklopíme do talíře, při vyklápění otočenou formou a talířem nejprve trochu zatřeseme.

Po upečení necháme vychladnout a před vyklopením zatřeseme.
Zdroj: Youtube.com, OhyooCooking, Po upečení necháme vychladnout a před vyklopením zatřeseme.

9. V lednici necháme uložené pudinky několik hodin dozrát.

Hotový pudink necháme dozrát v lednici a krájíme.
Zdroj: Youtube.com, OhyooCooking, Hotový pudink necháme dozrát v lednici a krájíme.

Pozor na přípravu karamelové omáčky, dělejte ji na opravdu mírném ohni a stále míchejte, jinak ji lehce spálíte.

Obrázek receptu na Medové pohlazení Řezy s medem a čokoládovou polevou

Jedinečný medový dort s čokoládovou polevou: Poznáte ho i se zavázanýma očima a nebudete jej chtít přestat jíst

Obrázek receptu na Krémový mazlík jako vanilkový pudinkáč z kynutého těsta

Retro král cukráren, co nikdy nezestárne: Vanilkový pudinkáč z kynutého těsta

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest