Bramborové knedlíky plněné masem jsou typické pro poctivou českou kuchyni. Tento recept, ve kterém se spojuje jemné, vláčné bramborové těsto s lahodnou náplní z kutrované pečené plece, je důkazem kulinářského umění našich předků. Takový pokrm je nejen sytý a vydatný, ale také jistě nostalgický.
Klasické plněné knedlíky obsahují většinou na kousky nakrájené maso, v tomto receptu však využijeme maso kutrované, tedy jemně rozemleté. Tento způsob úpravy masa zajišťuje, že náplň má hladkou, kompaktní strukturu, která se při krájení knedlíku krásně spojí s těstem. Kutrování je běžně využíváno při přípravě jemných paštik, sekané nebo klobás a umožňuje perfektní propojení chutí.
Recept na bramborové knedlíky plněné mělněným masem
Ingredience pro přípravu
- mělněná vepřová plec
- cibule
- česnek
- špetka drceného kmínu
- brambory
- hrubá mouka nebo dětská krupička
- červené zelí
- máslo
- jarní cibulka
Postup přípravy
1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce.
2. Druhý den vepřovou plec mírně orestujeme na cibulce a česneku spolu se špetkou drceného kmínu.
3. Uvařené oloupané brambory nastrouháme v poměru 1:1 nahrubo a najemno.
4. Smícháme s hrubou moukou nebo krupičkou v zhruba polovičním množství brambor.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou nehynoucí klasikou
5. Jemné těsto naplníme kutrovaným masem a uvaříme v osolené vodě.
6. Červené zelí krátce podusíme se lžičkou másla a zkaramelizujeme cibulku.
7. Knedlíky podáváme se zelím, orestovanou cibulkou a jarní cibulkou.
Tip jak správně připravit bramborové knedlíky
Těsto nesmíme přehníst a mouku musíme přidávat postupně. Obecně vzato příliš mnoho mouky způsobí tuhost knedlíků, zatímco příliš málo by vedlo k tomu, že se knedlíky budou rozpadat.
Proč právě plec?
Právě tento kus masa obsahuje ten ideální poměr libového a tučného. Takže pokud zvolíte cokoliv jiného, počítejte s trochu odlišným výsledkem.

Pařené švestkové knedlíky – se švestkovými povidly, rozpuštěným máslem, kakaem
Foto a recept Jana Podoláková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI