Bramborové knedlíky plněné masem jsou typické pro poctivou českou kuchyni. Tento recept, ve kterém se spojuje jemné, vláčné bramborové těsto s lahodnou náplní z kutrované pečené plece, je důkazem kulinářského umění našich předků. Takový pokrm je nejen sytý a vydatný, ale také jistě nostalgický.

Klasické plněné knedlíky obsahují většinou na kousky nakrájené maso, v tomto receptu však využijeme maso kutrované, tedy jemně rozemleté. Tento způsob úpravy masa zajišťuje, že náplň má hladkou, kompaktní strukturu, která se při krájení knedlíku krásně spojí s těstem. Kutrování je běžně využíváno při přípravě jemných paštik, sekané nebo klobás a umožňuje perfektní propojení chutí.

Recept na bramborové knedlíky plněné mělněným masem

Ingredience pro přípravu

  • mělněná vepřová plec
  • cibule
  • česnek
  • špetka drceného kmínu
  • brambory
  • hrubá mouka nebo dětská krupička
  • červené zelí
  • máslo
  • jarní cibulka

Postup přípravy

1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce.

2. Druhý den vepřovou plec mírně orestujeme na cibulce a česneku spolu se špetkou drceného kmínu.

3. Uvařené oloupané brambory nastrouháme v poměru 1:1 nahrubo a najemno.

4. Smícháme s hrubou moukou nebo krupičkou v zhruba polovičním množství brambor.

Obrázek receptu na bramborové knedlíky plněné uzeným masem.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou nehynoucí klasikou

5. Jemné těsto naplníme kutrovaným masem a uvaříme v osolené vodě.

6. Červené zelí krátce podusíme se lžičkou másla a zkaramelizujeme cibulku.

7. Knedlíky podáváme se zelím, orestovanou cibulkou a jarní cibulkou.

Dušené červené zelí.
Foto: freepik.com, Dušené červené zelí.

Tip jak správně připravit bramborové knedlíky

Těsto nesmíme přehníst a mouku musíme přidávat postupně. Obecně vzato příliš mnoho mouky způsobí tuhost knedlíků, zatímco příliš málo by vedlo k tomu, že se knedlíky budou rozpadat.

Proč právě plec?

Právě tento kus masa obsahuje ten ideální poměr libového a tučného. Takže pokud zvolíte cokoliv jiného, počítejte s trochu odlišným výsledkem.

Obrázek receptu na povidlové pařené knedlíky.

Pařené švestkové knedlíky – se švestkovými povidly, rozpuštěným máslem, kakaem

Foto a recept Jana Podoláková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest