Bramborový salát patří mezi krále kuchyně nejen české, ale i například německé, polské či rakouské. Bývá součástí slavnostní tabule, často ale také všednodenních obědů. Základ tvoří vařené (zpravidla ve slupce) brambory, které se dle krajových a často i rodinných zvyklostí míchají s ingrediencemi jako vařená vejce, kyselé okurky, cibule, hrášek, majonéza nebo jogurt. Jeho variací je nepřeberné množství – někdo přidává pro navinulý tón jablka, jiný si bramborový salát nedovede představit bez celeru či uzeniny. Německá verze pak zahrnuje mimo jiné ředkvičky, salátovou okurku a červenou cibuli. Jedno ale mají všechny varianty společné: jejich klíčovým prvkem jsou správně uvařené brambory.
Solíte vodu při vaření brambor ve slupce?
Brambory musí být měkké, ale nesmí se rozpadat, aby salát držel konzistenci a měl příjemnou texturu. Solení vody, v níž se brambory vaří, má smysl i tehdy, když je připravujeme ve slupce. Sůl se totiž jemně vsákne skrz slupku do hlíz a brambory získají lepší základní chuť. Pokud byste vařili brambory v nesolené vodě a sůl přidali až při smíchání salátu, povrch by byl slanější, ale vnitřek by mohl zůstat nevýrazný. Solená voda navíc pomáhá bramborám udržet pevnější strukturu a částečně snižuje ztrátu minerálů během varu.
Recept na bramborový salát na německý způsob
Ingredience:
- Brambory – 1 kg;
- Sůl – 1 lžička plus špetka do vody na brambory;
- Slunečnicový olej – 6 lžic;
- Ocet – 5 lžic;
- Cukr krystal – 1 lžička;
- Plnotučná hořčice – 2 lžičky;
- Mletý pepř – podle chuti;
- Zeleninový vývar – 200 ml;
- Červená cibule – 1 ks;
- Pažitka nebo zelená petrželka – snítka;
- Salátová okurka – 50 g;
- Ředkvičky – 3 ks.

Vídeňský bramborový salát: elegantní klasika s recepturou od sousedů z Rakouska
Postup přípravy odlehčené verze bramborového salátu na německý způsob
- Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě.
- Nechte je vychladnout, poté oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Olej smíchejte s octem, cukrem, hořčicí, pepřem, lžičkou soli a zeleninovým vývarem.
- Cibuli nakrájejte najemno, pažitku či petrželku nasekejte, oboje vsypte do tekuté směsi.
- Nálev dejte minimálně na půl hodiny odležet, poté ochutnejte a případně dochuťte.
- Okurku oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Neoloupané ředkvičky nakrájejte na půlkolečka.
- Okurku a ředkvičky přimíchejte k bramborám, přidejte nálev a zamíchejte.
- Nechte v chladu rozležet alespoň 2 hodiny.
- Podávejte ideálně s vídeňským řízkem.

Bouchačkový salát – salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů

Bramborový salát Olivier bez hrášku: Nejlepší za dlouhou dobu
Zdroj: Autorský text, Wikipedia