Neexistuje pouze jen ten jeden “Bramborový salát“, který všichni dobře známe. Vídeňský bramborový salát je odlehčená forma bramborového salátu. Když se u nás řekne bramborový salát, většinou si vybavíme salát s majonézou. Vyzkoušejte, ale tento vídeňský salát – kromě toho, že je moc dobrý, hodí se i k dalším pokrmům a jedná se o zdravější formu salátu. Příprava je snadná, do 15 minut je hotový.

Mám ráda bramborové saláty, ale tentokrát jsem chtěla udělat lehčí formu. A tak mě napadl Vídeňský salát. Tento salát, který pochází z Rakouska, je známý svou jemnou chutí a jednoduchostí. Vídeňský bramborový salát je lehčí a je ideální přílohou k různým pokrmům. Hlavní rozdíl v přípravě tohoto salátu oproti našemu klasickému je v tom, že pracujeme s teplými bramborami se slupkou a zalejeme je teplým vývarem.

Vídeňský salát suroviny
Foto: Cooky.cz, Suroviny na přípravu Vídeňského salátu

Recept na Vídeňský bramborový salát

Potřebné ingredience:

  • 800 g brambor (vařených ve slupce)
  • 1 červená cibule (nakrájená na plátky)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 10 ks kyselých okurek typu Cornichons (množství upravujte dle chuti)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Vídeňský salát
Foto: Cooky.cz, Lehký Vídeňský salát

1. Brambory si uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a nebo necháme se slupkou a krájíme je na plátky. Brambory přendáme do mísy.

2. V menší misce smícháme teplý vývar, jablečný ocet a hořčici. Touto směsí přelijeme brambory. Brambory následně polijeme olejem, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené kyselé okurky, vše dochutíme solí a pepřem. Dobře vše promícháme, aby se všechny ingredience spojily.

Necháme salát odležet alespoň 30 minut, aby se chutě dobře propojily.

Hotovo, dobrou chuť.

Vídeňský salát s řízkem
Foto: Cooky.cz, Vídeňský salát s řízkem

Víc inspirací na Bramborové saláty naleznete v naší Salátové kuchařce.

3 komentářů

  1. Sorryjako, ale do vídeňského bramborového salátu nakrájet brambory se slupkou může jenom .. a okurky tam zásadně nemají co dělat !!! Dále tam chybí při dochucování trocha cukru a posypat pažitkou. Prateta vařila na Hoffburgu a vydala i kuchařku, takže o tom jako faaaaakt něco vím. A olej zásadně slunečnicový a jablečný ocet nejlépe Hesperiden…..

    • Veronika Sobotková

      Děkuji za komentář – ten Váš salát, o kterém mluvíte, je určitě taky velmi chutný. Ten náš se ovšem připravuje s vařenými bramborami ve slupce a také s okurkami. Přesně takový je tento recept a je velmi dobrý – vyzkoušený.
      Dobrou chuť!

    • Moje babička byla za mlada ve Vídni a vařila bramborový salát po vídeňsku a nikdy do něj nedávala okurky. Ty dají tomuto salátu úplně jinou chuť. Někdy dávala místo oleje, který v naší kuchyni moc nebyl, tak nepřepálený tuk po smažení řízků, ocet a trochu horké vody. Za to cibule nejlépe spařená tam nesměla chybět.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest