Dokonalý bramborový salát neexistuje. Nebo snad ano? Bramborový salát je klasika, kterou si zejména v Česku spojujeme především s vánočními svátky. Přestože tradiční recept obsahuje hrášek, variant receptů existuje tolik, že některé tuto zeleninu vynechávají. Salát se jmenuje Olivier a pochází z východoevropské kuchyně. Od klasického bramborového salátu se kromě hrášku liší ještě pár drobnostmi, ale určitě si ho oblíbíte. Já osobně znám mnoho lidí, kteří hrášek nejedí a tyto nasládlé zelené bobulky jim zkazí celé jídlo. Přesně pro ně vzniknul tento praktický recept s chutným výsledkem. Mnozí z nás si bramborový salát připraví kdykoliv během roku a nečekají pouze na Vánoce. Obvykle ho konzumujeme s řízky nebo například vinnou klobásou. Avšak takto vynikající saláty my doma rádi jíme i samotné. Věřím, že nejsme sami a společně si pochutnáme na této dobrotě.

Recept na bramborový salát bez hrášku

Ingredience pro přípravu

  • 4 brambory
  • 5 vajec
  • 4 mrkve
  • 3 malé čerstvé okurky
  • 550 g šunky
  • 340 g kukuřice
  • 250 g majonézy
  • sůl

Postup přípravy

1. Běžným způsobem si uvaříme brambory, vejce i mrkev.

2. Vše si nakrájíme na kostičky a přidáme k tomu kukuřici.

3. Dále přidáme majonézu a vše osolíme dle našich potřeb.

4. Pořádně promícháme a salát dáme do lednice.

5. Salát vytáhneme z lednice s 5 minutových předstihem, je potom vynikající.

Několik tipů na vylepšení salátu

Kyselejší: Přidejte trochu citronové šťávy pro kyselejší chuť.

Brambory a mrkev vaříme sice doměkka, ale nesmíme rozvařit, aby se při krájení zelenina úplně nerozpadla.

Nejlepší použitelná majonéza je domácí. Získáte mnohem autentičtější chuť.

Po dokončení salátu necháme alespoň hodinu v lednici, bude potom chutnější.

Salát Olivier.
Zdroj obrázku: depositphotos, Salát Olivier.

Bramborový salát Olivier má fascinující historii

Bramborový salát Olivier byl poprvé připravený Lucienem Olivierem, belgickým šéfkuchařem. Mělo se tak stát v 60. letech 19. století a Olivier v té době působil v luxusní moskevské restauraci Hermitage. Původní recept byl o mnoho bohatší na ingredience než dnes. Obsahoval hlavně křepelčí vejce, kaviár, langusty, koroptve, kapary nebo speciální Olivierovu omáčku bez majonéz. Tato receptura byla přísně střežena a přesný recept se nedochoval, Olivier ho nikdy neprozradil. Po jeho smrti restaurace byla nucena salát upravit za dostupnější a levnější suroviny. Zejména kaviár a langusty byly z receptu vyškrtnuty.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest