Dokonalý bramborový salát neexistuje. Nebo snad ano? Bramborový salát je klasika, kterou si zejména v Česku spojujeme především s vánočními svátky. Přestože tradiční recept obsahuje hrášek, variant receptů existuje tolik, že některé tuto zeleninu vynechávají. Salát se jmenuje Olivier a pochází z východoevropské kuchyně. Od klasického bramborového salátu se kromě hrášku liší ještě pár drobnostmi, ale určitě si ho oblíbíte. Já osobně znám mnoho lidí, kteří hrášek nejedí a tyto nasládlé zelené bobulky jim zkazí celé jídlo. Přesně pro ně vzniknul tento praktický recept s chutným výsledkem. Mnozí z nás si bramborový salát připraví kdykoliv během roku a nečekají pouze na Vánoce. Obvykle ho konzumujeme s řízky nebo například vinnou klobásou. Avšak takto vynikající saláty my doma rádi jíme i samotné. Věřím, že nejsme sami a společně si pochutnáme na této dobrotě.
Recept na bramborový salát bez hrášku
Ingredience pro přípravu
- 4 brambory
- 5 vajec
- 4 mrkve
- 3 malé čerstvé okurky
- 550 g šunky
- 340 g kukuřice
- 250 g majonézy
- sůl
Postup přípravy
1. Běžným způsobem si uvaříme brambory, vejce i mrkev.
2. Vše si nakrájíme na kostičky a přidáme k tomu kukuřici.
3. Dále přidáme majonézu a vše osolíme dle našich potřeb.
4. Pořádně promícháme a salát dáme do lednice.
5. Salát vytáhneme z lednice s 5 minutových předstihem, je potom vynikající.
Několik tipů na vylepšení salátu
Kyselejší: Přidejte trochu citronové šťávy pro kyselejší chuť.
Brambory a mrkev vaříme sice doměkka, ale nesmíme rozvařit, aby se při krájení zelenina úplně nerozpadla.
Nejlepší použitelná majonéza je domácí. Získáte mnohem autentičtější chuť.
Po dokončení salátu necháme alespoň hodinu v lednici, bude potom chutnější.
Bramborový salát Olivier má fascinující historii
Bramborový salát Olivier byl poprvé připravený Lucienem Olivierem, belgickým šéfkuchařem. Mělo se tak stát v 60. letech 19. století a Olivier v té době působil v luxusní moskevské restauraci Hermitage. Původní recept byl o mnoho bohatší na ingredience než dnes. Obsahoval hlavně křepelčí vejce, kaviár, langusty, koroptve, kapary nebo speciální Olivierovu omáčku bez majonéz. Tato receptura byla přísně střežena a přesný recept se nedochoval, Olivier ho nikdy neprozradil. Po jeho smrti restaurace byla nucena salát upravit za dostupnější a levnější suroviny. Zejména kaviár a langusty byly z receptu vyškrtnuty.