Bramborový salát je klasika, kterou milujeme všichni. Tento recept přináší svěží zvrat obvyklého pokrmu díky přidání křupavých ředkviček, jemné okurky a vejce. Zdravý jogurtový dresink dodá salátu lehkost, zatímco čerstvý kopr ho povýší na zcela novou úroveň. Je to ideální volba pro letní pikniky nebo grilování.
Tuto verzi domácího bramborového salátu mám ráda hlavně kvůli jednoduchosti a použitým ingrediencím. Nejsou totiž úplně běžné v bramborovém salátu a já ráda recepty upravuji a experimentuji. Použijte baby brambory, které po uvaření nakrájíte na plátky a doplňte je kousky vařených vajec, ředkviček a okurky. K tomu přidejte nasekanou zelenou cibulku a čerstvý kopr pro výraznou chuť. Tajemství tohoto salátu spočívá v krémovém dresinku z řeckého jogurtu, dijonské hořčice, česneku a jablečného octa. Tento dresink se postará o jemnou a lehkou texturu, která dokonale zvýrazní všechny chutě. Po smíchání všech ingrediencí nechte salát chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily. Výsledkem je křupavý a osvěžující salát, který se hodí i k letním grilovačkám.
Recept na bramborový salát s vejci, ředkvičkami a jogurtovým dresinkem
Suroviny
- 900 gramů brambor
- 4 vejce
- 2 svazky ředkviček
- 1 okurka
- 2-3 zelené cibule
- 2 polévkové lžíce soli
- svazek čerstvého kopru
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na dresink (jogurt, ocet, hořčici a česnek) v malé misce a nechte ho chladit v lednici.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte brambory a vejce.
- Vařte vejce 8-10 minut, poté je vyjměte, podlijte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Pokračujte ve vaření brambor dalších cca 10 minut, dokud nejsou měkké. Poté je stáhněte z plotny a nechte je 10-15 minut vychladnout.
- Zatímco brambory chladnou, podélně rozkrojte okurku, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky. Nakrájejte ředkvičky na plátky a jemně nakrájejte zelenou cibuli a kopr.
- Brambory nakrájejte na kolečka a vložte je do velké mísy.
- Přidejte nakrájené okurky, ředkvičky, zelenou cibulku, vejce a nasekaný kopr.
- Nalijte připravený jogurtový dresink na zeleninu a důkladně promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte salát alespoň 15 minut odležet v lednici.
- Před podáváním posypte čerstvě mletým černým pepřem.