Hasselback brambory jsou jako plátno pro chutě. Ať už je naplníte čímkoliv, výsledek bude lákat nejen oči, ale i chuťové buňky. Tyto krásně nařezané brambory pocházejí ze Švédska, kde jsou známé jako “Hasselback potatoes” a jmenují se podle známé restaurace ve Stockholmu. Vytvořil je údajně v roce 1953 student kulinářské školy a výsledkem byl světový hit, který spojuje křupavost hranolek s měkkostí pečené brambory.
Brambory jsou nařezané do vějířku tak, aby zůstaly pohromadě. Mezi jednotlivé řezy se vkládá náplň – prostě něco dobrého, v našem případě klobása a sýr – a pečením se vějířky rozevírají a křupou na povrchu. Původní švédská verze byla spíš jednoduchá: pouze plátky másla, sůl, pepř a strouhanka na posypání. Později se však po světě rozšířily různé variace s množstvím náplní, každý národ si je přetvořil po svém.
Recept na Hasselback brambory neboli vějířovitě brambory ze Švédska
Ingredience potřebné na přípravu brambor plněných klobásou a sýrem
- 4 větší brambory
- 1 klobása
- 2 stroužky česneku
- 15 dkg tvrdého sýra
- bylinky dle chuti
- olej
Postup přípravy brambor Hasselback
1. Brambory oloupeme a krájíme na plátky, které nedořízneme, aby brambory držely pohromadě.
2. Oloupeme si česnek a prolisovaným vytřeme vnitřky brambor.
3. Brambory uložíme na olejem vymazaný pekáč a ob dva plátky brambor vždycky vložíme kolečko klobásy.
4. Nakonec brambory posypeme strouhaným sýrem a oblíbenými bylinkami.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.
Tyto brambory nejsou jen příloha. Skvělé jsou i jako jídlo na víkendový oběd, grilovačku i jako super večeře se sklenkou vína.

Hasselback chicken neboli zapečené kuřecí prso na švédský způsob se špenátovou a sýrovou náplní
