Hasselback brambory jsou jako plátno pro chutě. Ať už je naplníte čímkoliv, výsledek bude lákat nejen oči, ale i chuťové buňky. Tyto krásně nařezané brambory pocházejí ze Švédska, kde jsou známé jako “Hasselback potatoes” a jmenují se podle známé restaurace ve Stockholmu. Vytvořil je údajně v roce 1953 student kulinářské školy a výsledkem byl světový hit, který spojuje křupavost hranolek s měkkostí pečené brambory.

Brambory jsou nařezané do vějířku tak, aby zůstaly pohromadě. Mezi jednotlivé řezy se vkládá náplň – prostě něco dobrého, v našem případě klobása a sýr – a pečením se vějířky rozevírají a křupou na povrchu. Původní švédská verze byla spíš jednoduchá: pouze plátky másla, sůl, pepř a strouhanka na posypání. Později se však po světě rozšířily různé variace s množstvím náplní, každý národ si je přetvořil po svém.

Recept na Hasselback brambory neboli vějířovitě brambory ze Švédska

Ingredience potřebné na přípravu brambor plněných klobásou a sýrem

  • 4 větší brambory
  • 1 klobása
  • 2 stroužky česneku
  • 15 dkg tvrdého sýra
  • bylinky dle chuti
  • olej

Postup přípravy brambor Hasselback

1. Brambory oloupeme a krájíme na plátky, které nedořízneme, aby brambory držely pohromadě.

Brambory nařízneme tak, aby držely pohromadě.
Foto: Coooky.cz, Brambory nařízneme tak, aby držely pohromadě.

2. Oloupeme si česnek a prolisovaným vytřeme vnitřky brambor.

3. Brambory uložíme na olejem vymazaný pekáč a ob dva plátky brambor vždycky vložíme kolečko klobásy.

4. Nakonec brambory posypeme strouhaným sýrem a oblíbenými bylinkami.

Naplněné brambory upečeme v troubě.
Foto: BohuslavaSoukupova, Naplněné brambory upečeme v troubě.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.

Tyto brambory nejsou jen příloha. Skvělé jsou i jako jídlo na víkendový oběd, grilovačku i jako super večeře se sklenkou vína.

Obrázek receptu na Hasselback chicken neboli zapečené kuřecí prso na švédský způsob s náplní špenátu a sýra

Hasselback chicken neboli zapečené kuřecí prso na švédský způsob se špenátovou a sýrovou náplní

Dezert z grilu: Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou

Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou jako skvělý a lehký dezert přímo z grilu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest