Zákusek se sušenkou a mákem je lahodný dezert, který kombinuje křehkou sušenku s chutným makovým krémem. Tento dezert obvykle skládá z několika vrstev.
Křehká sušenka tvoří základní vrstvu tohoto dezertu. Vrstva makového krému přidává bohatou a jemnou chuť. Makový krém je obvykle připraven z mletého máku smíchaného s mlékem, cukrem a dalšími přísadami, aby vytvořil hladkou a lahodnou konzistenci. Některé varianty mohou mít na vrcholu strouhanou čokoládu, oříšky nebo jiné ozdoby pro estetický a chutný doplněk.
Recept na brnkací sušenkový dort – překvapivě chutný dezert z máku a sušenky
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
Suroviny
Ingredience na první vrstvu:
- 4 bílky
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce mletého vlašského ořechu
- 2 lžíce hladké mouky
Ingredience na druhou vrstvu:
- 5 bílků
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce máku
- 3 lžíce hladké mouky
Ingredience na krém:
- 250 gramů másla
- 10 lžic cukru
- 9 žloutků
- vanilková esence
- strouhaná pomerančová kůra
- 5 lžic vody
Postup
- Oddělte bílky od žloutků.
- Ušlehejte bílky se špetkou soli, postupně přidávejte cukr a míchejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí, až získáte tuhý sníh.
- Přidejte prosátou mouku a vlašské ořechy (nebo mák) a jemně promíchejte lžící odspodu nahoru.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete směs po lžících a zarovnejte povrch.
- Vložte do předehřáté trouby na střední teplotu a pečte, dokud vršek nezíská lehce zlatavou barvu.
Pokračujte s druhým korpusem:
- Oddělte bílky od žloutků.
- Ušlehejte bílky se špetkou soli, postupně přidávejte cukr a míchejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí, až získáte tuhý sníh.
- Přidejte prosátou mouku a mák (nebo vlašské ořechy) a jemně promíchejte lžící odspodu nahoru.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete směs po lžících a zarovnejte povrch.
- Vložte do předehřáté trouby na střední teplotu a pečte, dokud vršek nezíská lehce zlatavou barvu.
Postup na přípravu krému:
- Máslo při pokojové teplotě vyšlehejte do pěny.
- V misce smíchejte žloutky s cukrem a vodou.
- Na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence podobné pudinku nebo zakysané smetany.
- Nechejte úplně vychladnout, poté přidejte vanilkovou esenci a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Lžící po lžící přidejte směs k máslové pěně a dobře promíchejte.
- Na podnos položte plát oplatky a potřete je 1/3 krémem.
- Na to rozložte vršek s mákem a pokryjte další vrstvou oplatky s krémem (otočenými).
- Potřete vršek další 1/3 krémem s mákem a opakujte postup s vrstvami oplatky a krémem s ořechem.
- Odstraňte pečicí papír a potřete vršek zbývajícím krémem.
- Na závěr položte poslední plát oplatky.