5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Zákusek se sušenkou a mákem je lahodný dezert, který kombinuje křehkou sušenku s chutným makovým krémem. Tento dezert obvykle skládá z několika vrstev.

Křehká sušenka tvoří základní vrstvu tohoto dezertu. Vrstva makového krému přidává bohatou a jemnou chuť. Makový krém je obvykle připraven z mletého máku smíchaného s mlékem, cukrem a dalšími přísadami, aby vytvořil hladkou a lahodnou konzistenci. Některé varianty mohou mít na vrcholu strouhanou čokoládu, oříšky nebo jiné ozdoby pro estetický a chutný doplněk.

Obrázek: bucataras, Sušenky s mákem

Recept na brnkací sušenkový dort – překvapivě chutný dezert z máku a sušenky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 15 minut
Porcí 12 kusů
Mák je oblíbený pro svou bohatou chuť a nutriční hodnotu, může přidat do dezertů zajímavou chuťovou vrstvu a texturu.

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

Ingredience na první vrstvu:

  • 4 bílky
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce mletého vlašského ořechu
  • 2 lžíce hladké mouky

Ingredience na druhou vrstvu:

  • 5 bílků
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce máku
  • 3 lžíce hladké mouky

Ingredience na krém:

  • 250 gramů másla
  • 10 lžic cukru
  • 9 žloutků
  • vanilková esence
  • strouhaná pomerančová kůra
  • 5 lžic vody

Postup 

  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Ušlehejte bílky se špetkou soli, postupně přidávejte cukr a míchejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí, až získáte tuhý sníh.
  • Přidejte prosátou mouku a vlašské ořechy (nebo mák) a jemně promíchejte lžící odspodu nahoru.
  • Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete směs po lžících a zarovnejte povrch.
  • Vložte do předehřáté trouby na střední teplotu a pečte, dokud vršek nezíská lehce zlatavou barvu.

Pokračujte s druhým korpusem:

  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Ušlehejte bílky se špetkou soli, postupně přidávejte cukr a míchejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí, až získáte tuhý sníh.
  • Přidejte prosátou mouku a mák (nebo vlašské ořechy) a jemně promíchejte lžící odspodu nahoru.
  • Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete směs po lžících a zarovnejte povrch.
  • Vložte do předehřáté trouby na střední teplotu a pečte, dokud vršek nezíská lehce zlatavou barvu.

Postup na přípravu krému:

  • Máslo při pokojové teplotě vyšlehejte do pěny.
  • V misce smíchejte žloutky s cukrem a vodou.
  • Na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence podobné pudinku nebo zakysané smetany.
  • Nechejte úplně vychladnout, poté přidejte vanilkovou esenci a nastrouhanou pomerančovou kůru.
  • Lžící po lžící přidejte směs k máslové pěně a dobře promíchejte.
  • Na podnos položte plát oplatky a potřete je 1/3 krémem.
  • Na to rozložte vršek s mákem a pokryjte další vrstvou oplatky s krémem (otočenými).
  • Potřete vršek další 1/3 krémem s mákem a opakujte postup s vrstvami oplatky a krémem s ořechem.
  • Odstraňte pečicí papír a potřete vršek zbývajícím krémem.
  • Na závěr položte poslední plát oplatky.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brnkací dort, dort, dort na plech, mák, makový krém, sušenka



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest