Broskvový koláč s krémem a mandlovým sypáním je přesně takový, jaký si představuji dokonalý koláč na letní odpoledne nebo třeba na oslavu. Je to spojení svěží broskvové chuti, jemného krému a křupavé mandlové vrstvy na povrchu, které dohromady tvoří nezapomenutelnou kombinaci.
Pamatuji si, jak jsem poprvé ochutnala domácí broskvový koláč. Ta sladká vůně čerstvě upečených broskví se linula celým domem, zatímco se těsto pomalu zabarvovalo do zlatova a mandlové sypání na povrchu chytalo tu správnou křupavou konzistenci. Tento koláč se stal naší rodinnou tradicí, a když ho dnes peču pro svou rodinu, vrací mě to do těchto krásných vzpomínek.
Recept na broskvový koláč s krémem a mandlemi
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na koláč:
- 2 vejce
- 10 g vanilkového cukru
- 100 g cukru
- 50 ml oleje
- 50 g másla
- 340 g mouky
- 10 g prášku do pečiva
- plátky mandlí
Krémová Náplň:
- 200 g broskví
- 400 ml mléka
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy těsta
1. V míse spolu vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr, poté přilejeme olej a opět prošleháme.
2. Dále přidáme do mísy změklé máslo a zapracujeme ho metličkou.
3. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a poctivě vypracujeme těsto.
4. Asi 1/4 těsta samostatně zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do mrazáku.
5. Zbytek těsta vytlačíme na dno kulaté formy s přesahem na boční stěny.
Příprava náplně
1. Broskve nakrájíme na kostičky a do hrnce si nalejeme mléko.
2. Do mléka přidáme žloutek, cukr, kukuřičný škrob a metličkou dobře rozmícháme.
3. Hrnec položíme na mírný oheň a mícháme do zhoustnutí.
4. Odstavíme a přilejeme smetanu ke šlehání, kterou metličkou zapracujeme do krému.
5. Nakonec do krému přidáme nakrájené broskve a promícháme.
Dokončení
1. Krém vložíme do formy s těstem a rovnoměrně rozetřeme.
2. Zmražené těsto nahrubo nastrouháme na krém a posypeme plátky mandlí.
3. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 minut.
Oblíbenost tohoto koláče
Broskvový koláč je opravdovým hitem nejen v létě, když jsou broskve zralé a plné chuti, ale i během chladnějších měsíců, kdy si můžeme připomenout slunečné dny pomocí kompotovaných broskví. Kombinace křehkého těsta, jemného krému a svěžích broskví je neodolatelná. Navíc mandlové sypání na povrchu dodává koláči krásnou texturu a chuť, která se perfektně snoubí s ostatními ingrediencemi. Tento broskvový koláč mi vždycky připomíná rodinné letní oslavy na zahradě, kde jsme ho podávali s vychlazenou domácí limonádou.