Kokos je surovina, která umí pozvednout obyčejné těsto na vyšší úroveň a dát mu charakter. Tahle buchta s kokosem není náročná na suroviny ani čas, ale i tak je měkká, vlhká a krásně kokosová, ať už jí připravíte s mlékem, jogurtem, kefírem nebo zakysanou smetanou.
Ten kousek vláčné buchty s jemným těstem a typickou vůní připomíná léto, exotiku, ale i domov zároveň. Při slovech kokosová buchta se většině z nás vybaví dětství, školní jídelna, nebo nedělní odpoledne u babičky. Navrch buchty se hodí čokoládová poleva, rumová glazura nebo jen lehký posyp z cukru a kokosu. A co je na ní nejlepší? Že je ještě lepší druhý den!
Recept na sladkou cestu do tropů v podobě kokosového zákusku
Ingredience na kokosovou buchtu
- 2 vejce
- 1/2 hrnku rostlinného oeje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- smetana ke šlehání na polití
- 1 hrnek kokosu a 1/2 hrnku Moučkového cukru na posypání
Postup přípravy rychlé kokosové buchty
1. V misce smícháme všechny suroviny určené na buchtu a vylijeme na plech s pečícím papírem. Těsto na pechu posypeme kokosem a moučkovým cukrem.
2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut, do růžova.
3. Upečenou buchtu ještě teplou polijeme smetanou ke šlehání.
Tip
Do těsta můžete přidat lžíci rumu nebo kokosového likéru pro voňavější verzi.

Babiččina hrnková buchta s kokosem, ořechy a slunečnicovými semínky: Vláčná a plná vzpomínek

Tvarohový dort s kokosovým sněhem jako vzpomínka na víkendy u babičky: nadýchaný jako obláček s kokosovou peřinkou
pozn.: částečně upraveno AI