Piškotová roláda má v českých kuchyních dlouhou tradici. Její krása spočívá nejen v tom, že vypadá skvěle na první pohled, ale hlavně v tom, že je lehká, rychlá na přípravu a přitom nabízí širokou škálu variant. Můžete si vybírat nepřeberné množství náplní, posypek i způsobů servírování. Sladká, vláčná piškotová placka, stočená do rolády, ukrývá lahodný krém, který se při každém zakousnutí harmonicky prolíná s těstem.
Základem každé povedené rolády je dokonalý piškot. Výsledkem má být pružná a měkká placka, kterou lze po upečení ihned srolovat (nejčastěji přes vlhkou utěrku) a tím nepopraská. Trik spočívá v rychlosti! Piškot se musí zarolovat ještě teplý, jinak se při tvarování prostě láme.
Recept na roládu s čokoládovo-tvarohovým krémem
Délka pečení piškotu v troubě 5 – 7 minut.
Ingredience pro přípravu
Piškotové těsto na roládu:
- 4 vejce
- 5 lžic cukru
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžička nastrouhané citronové nebo limetkové kůry
- nastrouhaná čokoláda
Krém do rolády:
- 100 g čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g plnotučného tvarohu v kostce
Postup přípravy krému
1. Čokoládu rozlámeme do misky a zalijeme horkou smetanou.
2. Rozmícháme a necháme vychladnout.
3. Poté zašleháme tvaroh a vytvoříme hladký krém.
Příprava rolády
1. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, šleháme alespoň 15 minut.
2. Na závěr zašleháme olej, kůru a přidáme sůl.
3. Do ušlehané pěny ručně vmícháme prosátou mouku.
4. Piškot rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě na 230°C asi 5 – 7 minut.

Lehká ovocná roláda na neděli – sladká tečka za obědem
5. Po upečení obrátíme plát na lehce pomoučený papír a necháme trochu vychladnout.
6. Potřeme krémem (malou část si necháme na pomazání rolády), pevně stočíme a potřeme roládu.
7. Nakonec ji posypeme nastrouhanou čokoládou a uložíme do lednice na ztuhnutí.
Zajímavosti na závěr
Původní recepty na piškotovou roládu pocházejí z 19. století a byly součástí cukrářských dovedností šlechtických kuchyní.
Tvarohový krém se v Česku těší oblibě i proto, že má nižší glykemický index než máslové krémy a proto je vhodnější i pro děti nebo lidi, kteří hlídají příjem cukru.

Piškotová roláda s vanilkovým krémem a strouhanou čokoládou: česká roládová klasika
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI