Piškotová roláda má v českých kuchyních dlouhou tradici. Její krása spočívá nejen v tom, že vypadá skvěle na první pohled, ale hlavně v tom, že je lehká, rychlá na přípravu a přitom nabízí širokou škálu variant. Můžete si vybírat nepřeberné množství náplní, posypek i způsobů servírování. Sladká, vláčná piškotová placka, stočená do rolády, ukrývá lahodný krém, který se při každém zakousnutí harmonicky prolíná s těstem.

Základem každé povedené rolády je dokonalý piškot. Výsledkem má být pružná a měkká placka, kterou lze po upečení ihned srolovat (nejčastěji přes vlhkou utěrku) a tím nepopraská. Trik spočívá v rychlosti! Piškot se musí zarolovat ještě teplý, jinak se při tvarování prostě láme.

Recept na roládu s čokoládovo-tvarohovým krémem

Délka pečení piškotu v troubě 5 – 7 minut.

Ingredience pro přípravu

Piškotové těsto na roládu:

  • 4 vejce
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička nastrouhané citronové nebo limetkové kůry
  • nastrouhaná čokoláda

Krém do rolády:

  • 100 g čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g plnotučného tvarohu v kostce

Postup přípravy krému

1. Čokoládu rozlámeme do misky a zalijeme horkou smetanou.

2. Rozmícháme a necháme vychladnout.

3. Poté zašleháme tvaroh a vytvoříme hladký krém.

Příprava rolády

1. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, šleháme alespoň 15 minut.

2. Na závěr zašleháme olej, kůru a přidáme sůl.

3. Do ušlehané pěny ručně vmícháme prosátou mouku.

4. Piškot rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě na 230°C asi 5 – 7 minut.

Obrázek receptu na Lehkou ovocní roládu na neděli

Lehká ovocná roláda na neděli – sladká tečka za obědem

5. Po upečení obrátíme plát na lehce pomoučený papír a necháme trochu vychladnout.

6. Potřeme krémem (malou část si necháme na pomazání rolády), pevně stočíme a potřeme roládu.

7. Nakonec ji posypeme nastrouhanou čokoládou a uložíme do lednice na ztuhnutí.

Piškotová roláda s nastrouhanou čokoládou na povrchu.
Foto: freepik.com, Piškotová roláda s nastrouhanou čokoládou na povrchu.

Zajímavosti na závěr

Původní recepty na piškotovou roládu pocházejí z 19. století a byly součástí cukrářských dovedností šlechtických kuchyní.

Tvarohový krém se v Česku těší oblibě i proto, že má nižší glykemický index než máslové krémy a proto je vhodnější i pro děti nebo lidi, kteří hlídají příjem cukru.

Obrázek receptu na Recept na Piškotová roláda s vanilkovým krémem a strouhanou čokoládou - roládová klasika

Piškotová roláda s vanilkovým krémem a strouhanou čokoládou: česká roládová klasika

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest