5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Buřty pečené na pivě jsou klasickou českou pochoutkou. Těší se velké oblibě v hospodách, ale i doma jako rychlý a chutný domácí pokrm. Tento tradiční recept má mnoho variací, ale základem jsou vždy kvalitní špekáčky (buřty) a samozřejmě pivo.

Naše verze buřtů na pivě mají navíc u sebe hodně zeleninového základu. To dodává celému pokrmu zajímavou vizuální i chuťovou harmonii. Zeleninu můžete přizpůsobovat Vašim chutím a favoritům. Krásné na tomto receptu je, že variabilita je bezmezná, jen potřebujeme dodržet dvě základní suroviny a to jsou: pivo a buřty. Buřty na pivě podáváme s čerstvým pečivem, ideálně chlebem, nebo s vařeným bramborem a máme z toho krásný hlavní chod k obědu.

Obrázek: cooky.cz, Nejlepší recept na buřty na pivě

Recept na Buřty pečené na pivě

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4 porce
Vaříme Buřty pečené na pivě, uvedené množství je na 4 porce. Délka přípravy 20 minut, délka vaření a pečení 30 minut.

Potřebné vybavení

  • Troubu
  • hlubší pánev, ideálně litinovou kterou lze dát do trouby
  • prkýnko
  • Nůž

Suroviny

  • 6 ks kvalitních buřtů (s velkým podílem masa, rozpůlené a nakrojené)
  • 1 ks větší cibule (nakrájenou na plátky)
  • 4 stroužky česneku (nakrájený najemno)
  • 1 ks menší cuketa (nakrájená na kostičky)
  • 1 ks zelená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 1 ks červená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat (loupaných a krájených)
  • bylinková sůl Kotányi (volitelná)
  • 300-500 ml polotmavého či tmavého piva
  • sůl, pepř (na dochucení)
  • kečup (na dochucení a přislazení – volitelné, lze nahradit cukrem)
  • 1 lžíce oleje (na pánev)

Postup 

  • Nejprve si nakrájíme špekáčky – rozpůlíme a nakrojíme konce.
  • Následně špekáčky opečeme na pánvi.
  • Jakmile jsou špekáčky opečené sundáme je a na stejné pánvi připravíme zeleninu.
  • Začneme s cibulí, po chvíli přidáme česnek.
  • Až se česnek rozvoní, přidáme cuketu, kterou okořeníme bylinkovou solí.
  • Když cuketa trochu změkne přidáme, nakrájené papriky, orestujeme a po cca 2 minutách přidáme konzervovaná rajčata.
  • Vše společně povaříme, aby se krásně suroviny propojily.
  • Nyní přidáme k zeleninové omáčce opečené buřty a vše zalijeme pivem.
  • Nejprve nalijeme 300 ml a následně podléváme v troubě dle potřeby.
  • Takto připravený pokrm vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 20-30 minut.
  • Pečeme do zredukování omáčky a zhoustnutí.
  • Po upečení ochutnáme a případně dosladíme či dosolíme a opepříme omáčku.
    Sladíme buď kečupem či krystalovým cukrem.
  • Hotový pokrm podáváme s čerstvým pečivem či vařeným bramborem.
  • Nechte si chutnat.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 180 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Pečení, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: buřty, cuketa, konzervovaná rajčata, paprika, pivo


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest