Buřty pečené na pivě jsou klasickou českou pochoutkou. Těší se velké oblibě v hospodách, ale i doma jako rychlý a chutný domácí pokrm. Tento tradiční recept má mnoho variací, ale základem jsou vždy kvalitní špekáčky (buřty) a samozřejmě pivo.
Naše verze buřtů na pivě mají navíc u sebe hodně zeleninového základu. To dodává celému pokrmu zajímavou vizuální i chuťovou harmonii. Zeleninu můžete přizpůsobovat Vašim chutím a favoritům. Krásné na tomto receptu je, že variabilita je bezmezná, jen potřebujeme dodržet dvě základní suroviny a to jsou: pivo a buřty. Buřty na pivě podáváme s čerstvým pečivem, ideálně chlebem, nebo s vařeným bramborem a máme z toho krásný hlavní chod k obědu.
Recept na Buřty pečené na pivě
Potřebné vybavení
- Troubu
- hlubší pánev, ideálně litinovou kterou lze dát do trouby
- prkýnko
- Nůž
Suroviny
- 6 ks kvalitních buřtů (s velkým podílem masa, rozpůlené a nakrojené)
- 1 ks větší cibule (nakrájenou na plátky)
- 4 stroužky česneku (nakrájený najemno)
- 1 ks menší cuketa (nakrájená na kostičky)
- 1 ks zelená paprika (nakrájená na kostičky)
- 1 ks červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 1 plechovka konzervovaných rajčat (loupaných a krájených)
- bylinková sůl Kotányi (volitelná)
- 300-500 ml polotmavého či tmavého piva
- sůl, pepř (na dochucení)
- kečup (na dochucení a přislazení – volitelné, lze nahradit cukrem)
- 1 lžíce oleje (na pánev)
Postup
- Nejprve si nakrájíme špekáčky – rozpůlíme a nakrojíme konce.
- Následně špekáčky opečeme na pánvi.
- Jakmile jsou špekáčky opečené sundáme je a na stejné pánvi připravíme zeleninu.
- Začneme s cibulí, po chvíli přidáme česnek.
- Až se česnek rozvoní, přidáme cuketu, kterou okořeníme bylinkovou solí.
- Když cuketa trochu změkne přidáme, nakrájené papriky, orestujeme a po cca 2 minutách přidáme konzervovaná rajčata.
- Vše společně povaříme, aby se krásně suroviny propojily.
- Nyní přidáme k zeleninové omáčce opečené buřty a vše zalijeme pivem.
- Nejprve nalijeme 300 ml a následně podléváme v troubě dle potřeby.
- Takto připravený pokrm vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 20-30 minut.
- Pečeme do zredukování omáčky a zhoustnutí.
- Po upečení ochutnáme a případně dosladíme či dosolíme a opepříme omáčku. Sladíme buď kečupem či krystalovým cukrem.
- Hotový pokrm podáváme s čerstvým pečivem či vařeným bramborem.
- Nechte si chutnat.