V chladných dnech, kdy se brzy stmívá a teplota klesá, není nic příjemnějšího než se zahřát šálkem dobrého čaje. A když je ten čaj byl plný čerstvého ovoce, tak vás svojí chutí a vůní odnese do světa pohody a relaxace. Uvařte si tento čaj z brusinek, pomerančů, jablek a skořice. Kombinace těchto surovin vás zahřeje na těle i na duši.
Brusinky jsou malé červené bobule, které jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Jejich lehce kyselá chuť dodává čaji zajímavou svěžest. Brusinky jsou také známé pro své blahodárné účinky na imunitní systém, což je v zimních měsících obzvlášť cenné.
Další složkou čaje je pomeranče. Pomeranč je významný pro svůj obsah vitamínu C. Pomeranč dodává čaji sladkost a jemnou citrusovou vůni.
Jablka jsou klasikou mezi podzimním ovocem, jejich chuť nikdy neomrzí. Při zahřátí uvolňují jablka svou sladkost, a tak dokonale doplňují ostatními ingredience.
Skořice je koření, které zahřívá a také dodává čaji hloubku a komplexnost. Její lehce kořeněná vůně přináší pocit klidu a relaxace. Skořice je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a podporou metabolismu.
Recept na Čaj z čerstvého ovoce
Potřebné vybavení
- prkýnko
- Nůž
- konvici na čaj
Suroviny
- 1 ks pomeranč (na plátky nakrájený)
- 1 ks jablka (nakrájené na čtvrtky)
- 100 g brusinek (čerstvých)
- 1 ks citron (šťáva z citronu)
- 2 lžíce medu
- 1 litr horké vody
- čaj zelený/černý (volitelné – není nutné )
- 1-2 ks celé skořice
Postup
- Příprava tohoto čaje je jednoduchá a rychlá. Uvaříme si vodu.Mezitím co se vaří voda, dáme do připravené konve na čaj čerstvé brusinky, na plátky nakrájený pomeranč a jablko. Přidáme skořicovou kůru, citronovou šťávu a vše necháme louhovat deset minut. Dosladíme medem.
Cooky.cz: Suroviny na přípravu čaje
- Kdo chce víc výrazný čaj, může si přidat sypaný/sáčkový černý nebo zelený čaj.
- Čaj je výborný i bez přidaného čaje.