Také vám název „holandský řízek“ připomene pokrm ze školní jídelny? Nejste sami – spousta z nás má tenhle pokrm spojený s dětstvím, hromadou bramborové kaše, nakládanou okurkou a typickou chutí mletého masa ve strouhance. Tento řízek má s Holandskem společné jen jméno, ale při správně přípravě dokáže být šťavnatý a mnohem chutnější, než si pamatujeme ze školy.
Holandský řízek, jak ho známe, vznikl v bývalém Československu a jeho název vychází z mletém mase, do kterého je přidaný poctivý sýr holandského typu, například Gouda. Právě tento sýr mu dodává na šťavnatosti i chuti. Když se dobře připraví z kvalitních surovin, promění se z jídelnové klasiky v poctivý domácí oběd, na který se budou všichni těšit.
Recept na poctivý holandský řízek s mletým masem a sýrem
Ingredience na mleté maso se sýrem
- 500 g mletého vepřového masa
- 1/2 hrnku studeného mléka
- 200 g nastrouhaného Goudy
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka
Co potřebujete na obalení holandského řízku
- 2 vejce
- strouhanka
Postup přípravy holandského řízku
1. Den předem promícháme mleté maso s mlékem a dáme do lednice.
2. Druhý den přidáme nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a mokrýma rukama vytvarujeme řízky.
3. Řízky namočíme do rozšlehaného vejce a poté obalíme ve strouhance.
4. Celý proces obalení opakujeme ještě jednou a nakonec usmažíme řízky z obou stran dozlatova.
S čím holandský řízek servírovat?
Nejobvyklejší přílohou je samozřejmě bramborová kaše nebo vařené brambory. Tak si chuť řízku užijete naplno a pokud k tomu přidáte trochu lehkého salátu, bude to dokonalý oběd.

Přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem pro milovníky ostřejších chutí

Vepřové řízky trochu jinak: Na hornický způsob
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková