Čevabčiči je dnes symbolem Balkánu a pouličních oslav. Své kořeny má v tureckých kebabech, které se do balkánských zemí dostaly během osmanské nadvlády. Tam si je místní přizpůsobili, začali míchat s česnekem, cibulí a kořením, často přidávali i trochu sody nebo vodu pro nadýchanější strukturu masa. Turecký kebab se podával na špejli ale čevabčiči formovali do malých válečků bez napichování.

Čevabčiči se často podává s lepinem (plackou), cibulí, ajvarem a jogurtovým dipem. U nás se stało oblíbeným už v dobách Rakousko-Uherska, kdy se dostalo do státních a vojenských kuchyní. Já si je pamatuji už ze školní jídelny a nejčastěji se u nás podává s pečenými nebo vařenými brambory, kroužky cibule a hořčicí. Znáte taky tento český twist na balkánskou klasiku?

Recept na balkánské kouzlo v každém soustu: Čevabčiči

Ingredience potřebné na přípravu českého twistu na balkánskou klasiku

  • mleté vepřové maso
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • česnek
  • smažená cibulka
  • olej
  • hladká mouka
  • domácí tatarka
  • červená cibule
  • kyselé okurky + nálev
  • sůl
  • pepř
  • moučkový cukr

Postup přípravy čevabčiči

1. Mleté maso smícháme se solí, pepřem, česnekem a cibulkou osmaženu na oleji. Vytvarujeme válečky, které obalíme v mouce smíchané se sladkou paprikou. Opečeme na pánvi na rozpáleném oleji.

Válečky masa osmažíme na pánvi v oleji.
Foto: Ilona Mikulecká, Válečky masa osmažíme na pánvi v oleji.

2. Červenou cibuli nakrájíme na kroužky, posypeme solí a necháme 2 hodiny odležet, aby změkla.

3. Domácí tatarku – majonézu vyrobíme smícháním cibule nakrájené nadrobno, nastrouhaných kyselých okurek, dochutíme solí a pepřem, špetkou práškového cukru a trochou nálevu z okurek.

Servírování

Čevabčiči podáváme s vařenými nebo pečenými brambory, hořčici, tatarkou a pochutinami dle chuti.

Video recept na rychlé čevapčiči

Čevapčiči s cibulkou, hořčicí a jemnou kaší: Masové válečky z Balkánu

Tradiční balkánská speciality čevapčiči

Čevapčiči, to je balkánská lahůdka s nezastupitelným místem v české kuchyni

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest