Čevabčiči je dnes symbolem Balkánu a pouličních oslav. Své kořeny má v tureckých kebabech, které se do balkánských zemí dostaly během osmanské nadvlády. Tam si je místní přizpůsobili, začali míchat s česnekem, cibulí a kořením, často přidávali i trochu sody nebo vodu pro nadýchanější strukturu masa. Turecký kebab se podával na špejli ale čevabčiči formovali do malých válečků bez napichování.
Čevabčiči se často podává s lepinem (plackou), cibulí, ajvarem a jogurtovým dipem. U nás se stało oblíbeným už v dobách Rakousko-Uherska, kdy se dostalo do státních a vojenských kuchyní. Já si je pamatuji už ze školní jídelny a nejčastěji se u nás podává s pečenými nebo vařenými brambory, kroužky cibule a hořčicí. Znáte taky tento český twist na balkánskou klasiku?
Recept na balkánské kouzlo v každém soustu: Čevabčiči
Ingredience potřebné na přípravu českého twistu na balkánskou klasiku
- mleté vepřové maso
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- česnek
- smažená cibulka
- olej
- hladká mouka
- domácí tatarka
- červená cibule
- kyselé okurky + nálev
- sůl
- pepř
- moučkový cukr
Postup přípravy čevabčiči
1. Mleté maso smícháme se solí, pepřem, česnekem a cibulkou osmaženu na oleji. Vytvarujeme válečky, které obalíme v mouce smíchané se sladkou paprikou. Opečeme na pánvi na rozpáleném oleji.
2. Červenou cibuli nakrájíme na kroužky, posypeme solí a necháme 2 hodiny odležet, aby změkla.
3. Domácí tatarku – majonézu vyrobíme smícháním cibule nakrájené nadrobno, nastrouhaných kyselých okurek, dochutíme solí a pepřem, špetkou práškového cukru a trochou nálevu z okurek.
Servírování
Čevabčiči podáváme s vařenými nebo pečenými brambory, hořčici, tatarkou a pochutinami dle chuti.

Čevapčiči s cibulkou, hořčicí a jemnou kaší: Masové válečky z Balkánu

Čevapčiči, to je balkánská lahůdka s nezastupitelným místem v české kuchyni
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI