Rolády by jsme mohli dělat na všechny možné způsoby a to byl i kdysi za našeho dětství oblíbený a rychlý dezert v případě, že přišla nečekaná návštěva anebo náhlá chuť na sladké. Upéct piškotový korpus, který šel srolovat nebyl nikdy problém a suroviny na něj většinou měl doma každý. Vajíčka, mouka a cukr se našly v každém špajzu. A náplň byla ta, na kterou byla chuť, anebo suroviny. Ale v létě, když dozrávalo ovoce byla stejně nejlepší ta ovocná a třeba se šlehačkou nebo svěžím krémem.

Řekla bych, že tenhle dezert je něco mezi piškotovou roládou a nepečeným cheesecakem. Milujeme jej protože je lehký a osvěžující, kombinuje vláčný piškot, krémový sýr a kyselkavé ovoce, na řezu vypadá elegantně a lákavě a klidně jej můžete připravit den předem, protože je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně propojí a těsto nasákne.

Recept na cheesecakeovou piškotovou roládu s malinami

Ingredience nezbytné k přípravě rolády svěží, jemné a krémové chuti s ovocným dotekem

Korpus

  • 6 vajec
  • 300 g moučkového cukru
  • 185 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Krém

  • 500 g Mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 250 g malin

Postup přípravy malinové rolády

1. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů.

2. vejce vyšleháme s cukrem šlehačem do pěny. Poté přidáváme moučkový cukr, olej, sůl, vanilkovou esenci a všechno vyšleháme. Poté lehce vmícháme ručně mouku s práškem do pečiva.

Po vytažení z trouby ihned stočíme do pocukrované utěrky.
Foto: Cooky.cz, Po vytažení z trouby ihned stočíme do pocukrované utěrky.

3. Větší plech navlhčíme mokrou rukou a vyložíme pečícím papírem. Nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut dorůžova.

4. Čistou utěrku hustě pocukrujeme moučkovým cukrem do velikosti korpusu a korpus na n í ihned po vytažení z trouby vyklopíme, stáhneme z ní papír a rychle stočíme s utěrkou do rolády. Takto necháme zcela vychladnout.

5. Zatím si připravíme krém. Mascarpone v misce smícháme s vanilkovou esencí a moučkovým cukrem.

6. Vychladlou roládu potřeme krémem z Mascarpone a posypeme malinami.

7. Roládu zpátky stočíme, povrch pocukrujeme. Dáme chladit do lednice.

Obrázek receptu na Cheesecakeovou piškotovou roládu s malinami: jemná , svěží a krémová chuť s ovocným dotekem
Foto: cooky.cz, Recept na Cheesecakeovou piškotovou roládu s malinami: jemná , svěží a krémová chuť s ovocným dotekem

Tip

Místo malin lze použít jahody nakrájené nadrobno. Roládu podáváme dobře vychlazenou, hodí se kopeček šlehačky nebo zakysané smetany. Chcete-li ovocnější roládu, namažte korpus nejprve malinovou marmeládou a až poté krémem.

Recept na luxusní zákusek - pařížskou roládu, uvnitř s krémem a banánem.

Pařížská roláda: Nejčokoládovější roláda na světě

Obrázek k receptu: Koláč s názvem sernik: tak jemný, že zavře ústa i tchyni!

Tento cheesecake je tak jemný, že i tchyně bude chtít recept. Chutná i vypadá jako z cukrárny

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest