Rolády by jsme mohli dělat na všechny možné způsoby a to byl i kdysi za našeho dětství oblíbený a rychlý dezert v případě, že přišla nečekaná návštěva anebo náhlá chuť na sladké. Upéct piškotový korpus, který šel srolovat nebyl nikdy problém a suroviny na něj většinou měl doma každý. Vajíčka, mouka a cukr se našly v každém špajzu. A náplň byla ta, na kterou byla chuť, anebo suroviny. Ale v létě, když dozrávalo ovoce byla stejně nejlepší ta ovocná a třeba se šlehačkou nebo svěžím krémem.
Řekla bych, že tenhle dezert je něco mezi piškotovou roládou a nepečeným cheesecakem. Milujeme jej protože je lehký a osvěžující, kombinuje vláčný piškot, krémový sýr a kyselkavé ovoce, na řezu vypadá elegantně a lákavě a klidně jej můžete připravit den předem, protože je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně propojí a těsto nasákne.
Recept na cheesecakeovou piškotovou roládu s malinami
Ingredience nezbytné k přípravě rolády svěží, jemné a krémové chuti s ovocným dotekem
Korpus
- 6 vajec
- 300 g moučkového cukru
- 185 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky vanilkové esence
- 2 lžičky prášku do pečiva
Krém
- 500 g Mascarpone
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkové esence
- 250 g malin
Postup přípravy malinové rolády
1. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů.
2. vejce vyšleháme s cukrem šlehačem do pěny. Poté přidáváme moučkový cukr, olej, sůl, vanilkovou esenci a všechno vyšleháme. Poté lehce vmícháme ručně mouku s práškem do pečiva.

3. Větší plech navlhčíme mokrou rukou a vyložíme pečícím papírem. Nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut dorůžova.
4. Čistou utěrku hustě pocukrujeme moučkovým cukrem do velikosti korpusu a korpus na n í ihned po vytažení z trouby vyklopíme, stáhneme z ní papír a rychle stočíme s utěrkou do rolády. Takto necháme zcela vychladnout.
5. Zatím si připravíme krém. Mascarpone v misce smícháme s vanilkovou esencí a moučkovým cukrem.
6. Vychladlou roládu potřeme krémem z Mascarpone a posypeme malinami.
7. Roládu zpátky stočíme, povrch pocukrujeme. Dáme chladit do lednice.

Tip
Místo malin lze použít jahody nakrájené nadrobno. Roládu podáváme dobře vychlazenou, hodí se kopeček šlehačky nebo zakysané smetany. Chcete-li ovocnější roládu, namažte korpus nejprve malinovou marmeládou a až poté krémem.
Pařížská roláda: Nejčokoládovější roláda na světě