Jejich název sice může znít legračně, ale kdo je jedl, ví, že jsou syté, voňavé a nesmírně dobré. S křupavou slaninou a osmaženou cibulku navrch jsou skvělým příkladem poctivé venkovské kuchyně, která zasytí a potěší. Jedná se o levné, syté a přitom výživné jídlo, které se dříve často podávalo bez masa, pouze se sádlem a cibulkou a někdy s kysaným zelím.
Dnes si je nejčastěji vychutnáváme právě se slaninou, cibulkou, nebo jako přílohu k pečenému masu. Chlupaté knedlíky jsou jedním z tradičních pokrmů české a moravské venkovské kuchyně, oblíbené hlavně na Valašsku, v Krkonoších a na Šumavě. Název dostaly podle chlupatého vzhledu po uvaření, těsto z hrubé mouky a nastrouhaných brambor totiž není úplně hladké a po uvaření má povrch s jemnými výběžky.
Recept na chlupaté knedlíky se slaninou a cibulkou
Ingredience potřebné k přípravě tradičního jídla z hor, chalup a babiččiny kuchyně
- 1 kg syrových brambor
- 200 – 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Na dochucení
- 150 g anglické slaniny nebo špeku
- 2 větší cibule
- sádlo nebo máslo na smažení
Postup přípravy chlupáčů
1. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle (doporučuji nastrouhat polovinu na jemno a druhou polovinu nahrubo kvůli lepší struktuře).
2. Nastrouhané brambory co nejvíc odvodníme přes sítko nebo i přes plátýnko.
3. Do brambor přidáme sůl, vejce a postupně zapracujeme mouku. Těsto má být tuhé ale tvárné.
4. Z těsta vykrajujeme lžící nebo dvěma tvary (nočky, koule nebo quenelle-pomocí dvou lžic), které vaříme v osolené vařící vodě cca 10-15 minut podle velikosti, než vyplavou na povrch a jsou pevné.
5. Z vody je vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat.
6. Na pánvi rozpustíme trochu tuku, na kterém osmažíme slaninu nebo špek nakrájený na kostičky dokřupava a přidáme na proužky nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova.
7. Knedlíky podáváme polité výpekem se slaninou a cibulkou. Můžeme doplnit kysaným zelím anebo podávat jako přílohu k masu.
Tipy a obměny
Místo hrubé mouky lze použít krupici nebo směs obojího.
Chcete li dosáhnout hladší těsto můžete použít část vařených a část syrových brambor.
Knedlíky jsou skvělé druhý den opečené na pánvi.

Dušená vepřová kýta s chlupatými knedlíky: poctivý český oběd, který zasytí
pozn.: částečně upraveno AI