Tyto cibulové rohlíčky zaručeně provoní celou vaši domácnost tak intenzivně, že si toho všimne každý. Nakonec je ochutnají i ti, kteří cibuli neholdují. Cibule totiž při pomalém restování získává úplně jiný charakter, než jaký známe v syrové podobě. Ostrá chuť se zjemní a osladí. Vniknou vám tak rohlíčky, které jsou nejen vynikající jako příloha, ale také jako samostatné jídlo. Díky kynutému těstu je pečivo nádherně nadýchané a vláčné.
Zajímavé je, že cibule provází lidstvo už tisíce let. Pěstovala se ve starověkém Egyptě a místní ji uznávali jakožto plodinu věčného života. Vedl je k tomu vzhled nikde nezačínajících a nekončících kruhů. Také Římané měli k cibuli silný vztah. Dodávala totiž jejich vojákům sílu a chuť jejich pokrmům během tažení, to vše za minimální náklady. Postupem času se cibule stala v Evropě základem mnoha jídel.
Recept na cibulové rohlíčky
Ingredience pro přípravu
- 1 kg cibule
- 300 g polohrubé mouky
- sůl a pepř
- 200 ml vlažného mléka
- 50 ml oleje
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka cukru
- vajíčko na potření
- kmín na posyp
Postup přípravy cibulových rohlíků
1. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a doprostřed vysypeme sušené droždí.
2. Mírně pocukrujeme, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít.
3. Poté přidáme olej, mléko a vypracujeme těsto, které následně necháme vykynout.
4. Na cibulovou náplň si prozatím nakrájíme cibuli na kolečka a na oleji ji orestujeme do zlatohněda.
5. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a každý vyválíme dokulata.
7. Rozkrájíme na 8 dílků a na širší konce dáme vychladlou náplň.
8. Stočíme a rohlíčky vyskládáme na plech s pečícím papírem.
9. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a necháme ještě chvilku kynout.
10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C dozlatova.
Universální využití
Takovéto rohlíčky se hodí k jakékoliv polévce, guláši nebo prostě třeba se šunkou. Jsou skvělé také jako pohoštění na oslavě, protože vůní i vzhledem lákají hosty už od dveří. Navíc je recept velmi jednoduchý a přesto potěší mnoho jedlíků.

Domácí rohlíky s omladkem: Tajemství ječného sladu pro dokonalé kynutí, dlouho trvanlivost a křupavou kůrku

Domácí rohlíky z majonézového těsta plněné sýrem – zlaté měšce se sýrovým pokladem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI