5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Velmi snadný koláč, který zastoupí sladkou a chutnou snídani nebo svačinu. Clafoutis, tradiční francouzský dezert. Jedná se o koláč, který okouzlí svou jednoduchostí a výraznou chutí. Tento dezert je známý svou vláčnou konzistencí, která připomíná něco mezi pudinkem a koláčem. Třešně jsou tradičně ponechány celé, což dodává autentickou chuť a texturu. Clafoutis je ideální volbou pro letní měsíce, díky sezónním třešním. Proto neváhejte a jakmile budou k dostání, připravte si tuto pochoutku.

Nenáročná kulatý koláč, který nám nejvíce chutná s třešněmi, ale umíme si ho představit i například se švestkami, višněmi nebo například rybízem. Během přípravy doporučujeme použít vanilkový lusk, jak je psáno v receptu, aby byl chuťový požitek co nejvíce autentický.

Co je to Clafoutis

Clafoutis, známý také jako milliard, je tradiční francouzský dezert, který pochází z oblasti Limousin. Tento lahodný dezert je v podstatě třešňový koláč, který se vyznačuje svou jednoduchostí a výraznou autentickou chutí. Základními ingrediencemi jsou celé třešně, vejce, cukr, mouka a mléko, což vytváří těsto s vláčnou konzistencí. Clafoutis je oblíbený zejména v letních měsících, kdy jsou třešně v sezóně.

Jak se připravuje francouzský Clafoutis

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a připravíme si formu na pečení. Formu vymažeme máslem. Do mísy vložíme celé třešně a rovnoměrně je rozložíme po dně formy. V jiné misce smícháme vejce, cukr, mouku a mléko, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijeme na třešně ve formě a pečeme v předehřáté troubě přibližně 35-40 minut, dokud povrch clafoutis nezezlátne a těsto není upečené. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a před podáváním můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.

Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na sezónní koláč s čerstvými třešněmi.

Recept na Clafoutis: kulatý koláč s třešněmi

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 8 porcí
Pečeme sezónní třešňový koláč, délka pečení 35 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Kulatá forma na pečení ideálně o průměru 24 cm
  • 1 Mísa

Suroviny

  • 500 g Třešní
  • 125 g Mouky
  • 100 g Moučkového cukru
  • 3 ks Vejce
  • 300 ml Mléka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • Špetka soli

Postup 

  • Vypeckujeme třešně, řádně omyjeme a smícháme s 50g cukru.
  • Dáme si předehřát troubu na 180ºC.
  • Formu na pečení si vymažeme máslem.
  • V misce si smícháme vejce, zbylý cukr, sůl a mouku.
  • Vanilkový lusk si podélně rozřízneme a vydlabaná semínka přidáme do sypké směsi s moukou.
  • Vše smícháme a přidáme mléko. Opět pořádně promícháme.
  • Do vymazané formy vyskládáme třešně a zalijeme těstem.
  • Pečeme cca 35 minut.
  • Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení, Sladké
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Clafoutis, koláč, ovocný koláč, třešně, Třešňový koláč


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest