Oblíbené školní jídlo, babiččina večeře nebo položka z restaurační nabídky? Rozhodně na ni máte svůj názor. Česká čočka je obecně velmi oblíbené jídlo, nesmíte na ni mít však špatné vzpomínky například právě ze školních jídelen. My si v tomto receptu ukážeme, jak snadno navrátíme slávu tohoto jídla na rodinný stůl. Protože když ji uvaříte dobře a poctivě, rozhodně si ji zamilujete!

Tato tradiční česká pochoutka je lahodná a také velmi zdravá. Čočka je tedy ve výsledku skvělý zdroj rostlinných bílkovin, takže je ideální pro všechny, kteří chtějí podpořit svalovou regeneraci a zároveň se zasytit. Vláknina podporuje zdravé trávení, pomáhá se zácpou a obsahuje železo nebo hořčík.

Recept na čočku na husto

Ingredience pro přípravu

  • 700 g čočky (propláchnuté a den předem namočené)
  • 200 g cibule
  • olivový olej
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • ocet
  • kyselé okurky
  • vařené vejce
  • chléb

Postup přípravy husté čočky

1. Čočku si den předem propláchneme a namočíme přes noc.

2. Cibuli nakrájíme na měsíčky a čočku si opět propláchneme a dáme vařit.

3. Část uvařené čočky rozmixujeme tyčovým mixérem a tím čočku zahustíme.

Obrázek receptu na čočku na kyselo.

Čočka na kyselo: Výtečný pokrm klasické české kuchyně

4. Čočku osolíme, opepříme a dochutíme octem.

5. Na oleji usmažíme cibulku.

Obrázek receptu na čočku na husto s vejcem, okurkou a chlebem.
Foto: cooky.cz, Recept na čočku na husto s vejcem, okurkou a chlebem.

6. Čočku podáváme s orestovanou cibulkou, uvařeným vejcem, kyselou okurku a vejcem.

Historie čočky

Čočku řadíme k nestarším plodinám na světě. Podle archeologů ji pěstovali už předci před více než 10 tisíci lety. Dostala se k nám z Blízkého východu a obzvláště ve středověku si ji lidé velmi cenili kvůli trvanlivosti. Dříve však byla čočka považována za surovinu chudých lidí, protože oproti ceně byla sytá a dostupná.

Červená čočka na kyselo

Červená čočka na kyselo: staročeská klasika trochu jinak

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest