Oblíbené školní jídlo, babiččina večeře nebo položka z restaurační nabídky? Rozhodně na ni máte svůj názor. Česká čočka je obecně velmi oblíbené jídlo, nesmíte na ni mít však špatné vzpomínky například právě ze školních jídelen. My si v tomto receptu ukážeme, jak snadno navrátíme slávu tohoto jídla na rodinný stůl. Protože když ji uvaříte dobře a poctivě, rozhodně si ji zamilujete!
Tato tradiční česká pochoutka je lahodná a také velmi zdravá. Čočka je tedy ve výsledku skvělý zdroj rostlinných bílkovin, takže je ideální pro všechny, kteří chtějí podpořit svalovou regeneraci a zároveň se zasytit. Vláknina podporuje zdravé trávení, pomáhá se zácpou a obsahuje železo nebo hořčík.
Recept na čočku na husto
Ingredience pro přípravu
- 700 g čočky (propláchnuté a den předem namočené)
- 200 g cibule
- olivový olej
- 6 stroužků česneku
- sůl a pepř
- ocet
- kyselé okurky
- vařené vejce
- chléb
Postup přípravy husté čočky
1. Čočku si den předem propláchneme a namočíme přes noc.
2. Cibuli nakrájíme na měsíčky a čočku si opět propláchneme a dáme vařit.
3. Část uvařené čočky rozmixujeme tyčovým mixérem a tím čočku zahustíme.

Čočka na kyselo: Výtečný pokrm klasické české kuchyně
4. Čočku osolíme, opepříme a dochutíme octem.
5. Na oleji usmažíme cibulku.
6. Čočku podáváme s orestovanou cibulkou, uvařeným vejcem, kyselou okurku a vejcem.
Historie čočky
Čočku řadíme k nestarším plodinám na světě. Podle archeologů ji pěstovali už předci před více než 10 tisíci lety. Dostala se k nám z Blízkého východu a obzvláště ve středověku si ji lidé velmi cenili kvůli trvanlivosti. Dříve však byla čočka považována za surovinu chudých lidí, protože oproti ceně byla sytá a dostupná.

Červená čočka na kyselo: staročeská klasika trochu jinak
pozn.: částečně upraveno AI