5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Roláda je populární dezert, který se skládá z jemného, pružného piškotového těsta, které je po upečení potřené různými náplněmi a svinuté do charakteristického válcového tvaru. Těsto může být klasicky vanilkové nebo obohaceno kakaem. Náplně mohou být různorodé – od krémů na bázi másla nebo smetany, přes džemy a ovocné pyré, až po kombinace s čerstvým ovocem nebo ořechy.

Kombinace banánu a čokolády v dezertech je klasickým a velmi oblíbeným spojením, které osloví mnoho lidí svou bohatou chutí a krémovou texturou. Banány s jejich přirozenou sladkostí a měkkou, vláknitou strukturou skvěle doplňují bohatou a intenzivní chuť čokolády. Jedním takovým dezertem, který si z této lahodné kombinace chutí můžeme připravit, je čokoládová roláda s banánem.

Ingredience a příprava

Pro přípravu základního těsta budete potřebovat tři vejce, tři lžíce oleje, špetku soli, tři lžíce cukru, tři lžíce vody, tři lžíce mouky, dvě lžíce karobového prášku a lžičku prášku do pečiva. Nejprve oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte se špetkou soli, dokud se nevytvoří tuhý sníh. Poté postupně přidávejte cukr, žloutky, vodu a olej. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a karobovým práškem. Suché ingredience poté postupně vmíchávejte do mokré směsi. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu 15 minut. Upečené těsto položte na navlhčenou kuchyňskou utěrku, srolujte a nechte vychladnout.

Příprava krému

Pro přípravu krému si připravte balíček instantního citronového krému, 200 ml mléka, 100 gramů mascarpone a čtyři lžíce cukru. Mléko smíchejte s instantním krémem a cukrem a postupně přidejte mascarpone, dokud se všechny ingredience důkladně nezapracují. Jakmile je krém hotový, můžete se pustit do plnění rolády. Rozložte vychladlé těsto a rovnoměrně ho potřete připraveným krémem. Na krém pak položte celé banány.

Sestavení a poleva

Roládu opatrně zarolujte spolu s banány a krémem a vložte ji na hodinu do lednice, aby ztuhla a zpevnila se. Mezitím připravte polevu. Rozpusťte 100 gramů domácí čokolády s 100 ml smetany na šlehání na parní lázni, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a vytvoří hladkou směs. Vyjměte roládu z lednice a přelijte ji čokoládovou polevou. Nechte opět hodinu v lednici, aby poleva ztuhla. Poté roládu nakrájejte a podávejte jako lahodný dezert.

Obrázek: foodreli, Čokoládová roláda s krémem a banánem uprostřed

Recept na čokoládovou roládu s banánem a krémem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 15 minut
Doba odpočinku 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 35 minut
Porcí 8 porcí
Tato kombinace není jen chutná, ale i vizuálně přitažlivá, což z ní činí výbornou volbu pro různé příležitosti

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • Miska

Suroviny

Ingredience na roládu:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce mouky
  • 2 lžíce karobového prášku (jedná se o alternativu kakaa)
  • 1 lžička prášku do pečiva

Ingredience na krém:

  • 1 sáček instantního citronového krému
  • 200 mililitrů mléka
  • 100 gramů mascarpone
  • 4 lžíce cukru
  • 2 banány

Postup 

  • Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s trochou soli.
  • Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh.
  • Do sněhu zašlehejte po jednom žloutky, přidejte lžíci vody a pomalu vmíchejte olej.
  • V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a karob.
  • Suchou směs opatrně vmíchejte do mokrých ingrediencí pomocí metličky.
  • Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut.
  • Po upečení nechte korpus vychladnout, opatrně odstraňte pečicí papír, položte na navlhčenou utěrku a srolujte. Nechte úplně vychladnout.

Příprava krému:

  • Smíchejte mléko s instantní smetanou a cukrem.
  • Postupně do směsi zašlehejte mascarpone.

Sestavení rolády:

  • Rozbalte vychladlý korpus z utěrky, rovnoměrně ho potřete krémem.
  • Na krém umístěte celé banány a srolujte zpět do tvaru rolády.
  • Roládu dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Banán, banánová roláda, citronový krém, čokoláda, krém, roláda


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest