Roláda je populární dezert, který se skládá z jemného, pružného piškotového těsta, které je po upečení potřené různými náplněmi a svinuté do charakteristického válcového tvaru. Těsto může být klasicky vanilkové nebo obohaceno kakaem. Náplně mohou být různorodé – od krémů na bázi másla nebo smetany, přes džemy a ovocné pyré, až po kombinace s čerstvým ovocem nebo ořechy.
Kombinace banánu a čokolády v dezertech je klasickým a velmi oblíbeným spojením, které osloví mnoho lidí svou bohatou chutí a krémovou texturou. Banány s jejich přirozenou sladkostí a měkkou, vláknitou strukturou skvěle doplňují bohatou a intenzivní chuť čokolády. Jedním takovým dezertem, který si z této lahodné kombinace chutí můžeme připravit, je čokoládová roláda s banánem.
Ingredience a příprava
Pro přípravu základního těsta budete potřebovat tři vejce, tři lžíce oleje, špetku soli, tři lžíce cukru, tři lžíce vody, tři lžíce mouky, dvě lžíce karobového prášku a lžičku prášku do pečiva. Nejprve oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte se špetkou soli, dokud se nevytvoří tuhý sníh. Poté postupně přidávejte cukr, žloutky, vodu a olej. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a karobovým práškem. Suché ingredience poté postupně vmíchávejte do mokré směsi. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu 15 minut. Upečené těsto položte na navlhčenou kuchyňskou utěrku, srolujte a nechte vychladnout.
Příprava krému
Pro přípravu krému si připravte balíček instantního citronového krému, 200 ml mléka, 100 gramů mascarpone a čtyři lžíce cukru. Mléko smíchejte s instantním krémem a cukrem a postupně přidejte mascarpone, dokud se všechny ingredience důkladně nezapracují. Jakmile je krém hotový, můžete se pustit do plnění rolády. Rozložte vychladlé těsto a rovnoměrně ho potřete připraveným krémem. Na krém pak položte celé banány.
Sestavení a poleva
Roládu opatrně zarolujte spolu s banány a krémem a vložte ji na hodinu do lednice, aby ztuhla a zpevnila se. Mezitím připravte polevu. Rozpusťte 100 gramů domácí čokolády s 100 ml smetany na šlehání na parní lázni, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a vytvoří hladkou směs. Vyjměte roládu z lednice a přelijte ji čokoládovou polevou. Nechte opět hodinu v lednici, aby poleva ztuhla. Poté roládu nakrájejte a podávejte jako lahodný dezert.
Recept na čokoládovou roládu s banánem a krémem
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Miska
Suroviny
Ingredience na roládu:
- 3 vejce
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce karobového prášku (jedná se o alternativu kakaa)
- 1 lžička prášku do pečiva
Ingredience na krém:
- 1 sáček instantního citronového krému
- 200 mililitrů mléka
- 100 gramů mascarpone
- 4 lžíce cukru
- 2 banány
Postup
- Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s trochou soli.
- Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh.
- Do sněhu zašlehejte po jednom žloutky, přidejte lžíci vody a pomalu vmíchejte olej.
- V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a karob.
- Suchou směs opatrně vmíchejte do mokrých ingrediencí pomocí metličky.
- Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut.
- Po upečení nechte korpus vychladnout, opatrně odstraňte pečicí papír, položte na navlhčenou utěrku a srolujte. Nechte úplně vychladnout.
Příprava krému:
- Smíchejte mléko s instantní smetanou a cukrem.
- Postupně do směsi zašlehejte mascarpone.
Sestavení rolády:
- Rozbalte vychladlý korpus z utěrky, rovnoměrně ho potřete krémem.
- Na krém umístěte celé banány a srolujte zpět do tvaru rolády.
- Roládu dejte na hodinu do lednice ztuhnout.