Dostali jste chuť na něco lahodně sladkého? Tato čokoládová roláda je skvělý slavnostní dezert, se kterým si rozhodně neuříznete ostudu. Hodí se pro rodinné odpoledne u kávy, narozeninovou oslavu nebo jinou speciální příležitost. Tato roláda je ale velice specifická a speciální. Těsto na ni nepečeme v troubě, ale smažíme na pánvi palačinky, ze kterých je poskládaná. Díky tomu docílíme krásného mramorového efektu. Navíc ji připravíme během 10 minut, není to žádná věda. Roláda se rozpouští v ústech, jak je famózní!
Recept na čokoládovou roládu
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 300 ml mléka
- 150 g mouky
- 4 vejce
- 45 g másla
- 1,5 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 10 g vanilkového cukru
- 45 g kakaa
- 5 lžic tvarohu ve vaničce
- 3 lžíce karamelového kondenzovaného mléka
- 10 ks Oreo sušenek
Poleva:
- 100 g smetany 33%
- 85 g hořké čokolády
- 60 g arašídů
Postup přípravy
1. Do mísy si rozklepneme vejce, přidáme sůl, vanilkový cukr, cukr a vyšleháme metličkou.
2. Přisypeme kakao a dobře ho metličkou zapracujeme.
3. Dále postupně nalejeme mléko během míchání a nakonec nasypeme mouku, kterou dobře také zapracujeme.
4. Nyní k těstu nalejeme rozpuštěné máslo a promícháme.
5. Z tohoto těsta na pánvi nyní usmažíme palačinky a připravíme náplň.
6. V míse si smícháme tvaroh s karamelovým kondenzovaným mlékem a tento krém namažeme na první palačinku. Pod palačinky si rozprostřeme alobal.
7. Další palačinku položíme na první namazanou, ale část necháme odkrytou (přibližně 4 cm).
8. Tuto palačinku také namažeme opět položíme další o něco dále tak, aby se rám plocha palačinek prodlužovala.
9. Uděláme to postupně takto se všemi palačinkami a zbytek krému natřeme na všechny palačinky najednou.
10. Sušenky Oreo rozdrtíme paličkou ještě v obalu a sušenkovou drť nasypeme na krém.
11. Palačinky nyní od kratší strany srolujeme v roládu i s alobalem a dáme na 4 hodiny do lednice odpočinout.
12. Mezitím si do mísy nalámeme hořkou čokoládu a tu rozpustíme v mikrovlnné troubě.
13. K čokoládě přidáme smetanu a stěrkou promícháme.
14. Arašídy si na prkénku trochu nasekáme nožem a přisypeme je k čokoládě a zamícháme.
15. Ztuhlou roládu vyndáme z alobalu a polejeme naší čokoládovou polevou.
Roláda z palačinek
Tato roláda je nepečená díky kakaovým palačinkám. Můžeme si ji dle potřeby upravit dle svých vlastních chutí. Klidně pozměníme kondenzované mléko z karamelového na klasické nebo čokoládové. Můžeme také roládu osvěžit trochou ovoce, například višní.