Pamatujete si někdo na něj? Já už jsem jej málem zapomněla, ale nedávno jsem jej někde viděla a úplně jsem pocítila jeho chuť a ten pocit, když jsme si na něm jako děti pochutnávaly. Burizony byly tehdy levná a naprosto dostupná záležitost a když se spojily s čokoládou, bylo to něco pro nás úžasného.
Tato dobrota jde udělat jednoduše rozpuštěním a spojením oblíbené čokolády s burizony, ale já vám chci představit recept, na který nepotřebujete kupovat čokoládu, recept, který si připravíte vy samy doma. Budete k tomu potřebovat pouze pár ingrediencí, včetně samozřejmě burizonů, bez těch by to nešlo, ale ty snad koupíte i dnes docela lehce.
Recept na Čokoládový chlebíček s burizony
Ingredience potřebné na oblíbenou pochoutku z dětství burizonovou čokoládu
- 200 g Burizonů
- 150 g Omegy (tuku na vaření či pečení)
- 2 lžíce kakaa
- 150 g cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 tabulka oblíbené čokolády (hořká nebo mléčná – není nutné, ale vylepší chuť), kdysi jsme jí vůbec nepřidávaly
- hrst kokosu nebo rozinek, rum – volitelné
Postup přípravy burizonové čokolády
1. Do kastrolu dáme tuk, kakao, cukr mléko, všechno mícháme na ohni do rozpuštění na hladkou hmotu, můžeme přidat i tabulku čokolády pro zjemnění, ale funguje to i bez ní.
2. Odstavíme z ohně, nasypeme burizony a rychle pořádně promícháme, aby byly všechny obaleny.
3. Směs rychle tuhne, takže musíme pracovat svižně, nalijeme jí do formy na srnčí hřbet nebo vyššího pekáče a zarovnáme. Dáme chladit do lednice.

4. Když směs zatuhne, krájíme jí na plátky ostrým nožem.
Kdo jednou jedl chlebíček jako dítě, nikdy na něj nezapomene, jelikož vůně kakaa, praskání burizonů, to je kus dětství zabalený ve formě na srnčí hřbet.
Burizonové řezy: Nejvděčnější dezert ze 3 surovin
Nepečené bounty kuličky: Rychlá kokosová dobrota, která voní exotikou a dětstvím
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková