Taky se na vás v létě řítí cukety ze všech stran? Srpen by se měl spíše jmenovat měsíc „nechceš cuketu?“, protože kromě těch, co vám dozrávají na zahradě, vám je přes plot hážou sousedi a jako pozornost přiveze každá návštěva. Naštěstí je cuketa geniální zelenina s neutrální chutí, která slouží jako výplň lecčeho. Do buchet vnáší jemnost, prodlužuje jejich vláčnost a nijak neovlivňuje jejich chuť. A jako bonus je přísně nízkokalorická!

Cuketu můžete připravit i na slano. Hodí se do rizota, do špaget, usmažíte z ní bramboráky nebo nádivku na plech. Zkrátka a jednoduše, pokud vám někdo nabídne cuketu, berte, máte o jídlo postaráno. Stačí najít jen nejvhodnější úpravu. Tentokrát upečeme jemnou buchtu s polevou. Postup zvládne i naprostý začátečník, je jednoduchý a bez záludností. Hotovo budete mít se vším všudy raz dva a věřte, že si pochutnáte. Můžete ji ozdobit podle svého, několik tipů dám pod recept.

Recept na cuketové řezy s kakaovou polevou

Doba přípravy: 1,5 hodiny včetně chlazení a zdobení

Co potřebujeme

Těsto:

  • 500 g mladé neoloupané cukety
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 160 g oleje (slunečnicový nebo řepkový)

Poleva:

  • 100 g másla
  • 15 g kakaa
  • 15 g škrobu (Solamyl)
  • 15 g rumu
  • moučkový cukr podle chuti

Ozdoba:

  • Rybíz (dle chuti, cca 50–80 g)
  • Hoblinky z hořké čokolády (dle potřeby, cca 10–20 g)

Postup přípravy cuketové buchty s kakaovou polevou

1. Cuketu buď rozmixujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Mladou cuketu nemusíme loupat, její slupka není tvrdá a navíc přidá těstu hezkou barvu.

2 .Do rozmixované cukety přidáme veškeré ostatní ingredience na těsto a pořádně promícháme.

3. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem nebo olejem a vysypaný moukou.

Recept s postupem na sezónní cuketovou buchtu se sladkou polevou.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na cuketovou buchtu

4. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30–40 minut. Zda je hotové, zjistíme špejlovým testem.

5. Korpus necháme vychladnout.

6. Mezitím připravíme polevu. Rozpustíme máslo a přidáme do něj škrob, kakao, rum a moučkový cukr. Polevu nalijeme na vychladlý korpus a ozdobíme hoblinkami nastrouhané hořké čokolády a rybízem. Jeho kyselost krásně kontrastuje se sladkou polevou a dodává moučníku svěžest.

Další variace k cuketovým řezům

Rum v polevě klidně vynechte, pokud chcete připravit nealkoholickou variantu. Případně rum zakomponujte do těsta – pečením alkohol vyprchá a zůstane jen aroma.

Místo rybízu můžete použít jiné ovoce, stejně dobře fungují třeba maliny.

Vršek posypte kokosem nebo mletými ořechy.

Do těsta můžete nastrouhat hořkou čokoládu.

Obrázek k receptu na cuketový perník

Křehký perník z cukety: Sladký, vláčný a s polevou

Obrázek k receptu na zapečenou cuketu

Zapečené cukety s kuřecím masem a bramborami

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest