Receptů na zákusky s vanilkovým krémem a odpalovaným těstem je velké množství. Jakmile nastane zvláštní příležitost, při které podáváte menu z několika chodů, tento dezert se přesně hodí jako finální pochoutka. Náplň obsahující vanilkový krém a šlehačku je tak dobrá, že si rádi během pečení dopřejete dávku ochutnání na lžíci. Zákusky jsou velmi vhodné také pro svatební hostinu.
Recept na Eclairs rohlíčky s vanilkovým krémem, šlehačkou a čokoládovou polevou
Délka přípravy do 1 hodiny, 20 ks.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 240 ml vody
- 120 g mouky
- 115 g másla
- 4 vejce
- špetka soli
Krém:
- 480 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového extraktu
- 30 g mouky
- špetka soli
Šlehačka a zdobení:
- 240 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr
Postup přípravy těsta
1. Přivedeme k varu vodu s máslem na těsto a mícháme, dokud se máslo nerozpustí.
2. Přidáme mouku se solí a za stálého míchání vytvoříme homogenní směs.
3. Odstavíme a necháme vychladnout.
4. Za stálého míchání přidáváme postupně vejce.
5. Těsto vložíme do cukrářského sáčku nebo sáčku s otvorem 2 – 3 cm pro vytlačení.
6. Dáme si předehřát troubu na 175°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
7. Z těsta na plech vytlačíme zákusky s dostatečným odstupem mezi sebou.
8. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut dozlatova a během pečení neotvíráme troubu.
Postup přípravy krému
1. V hrnci zahřejeme mléko a mezitím si v míse smícháme žloutky s cukrem.
2. K žloutkům přidáme mouku se solí a promícháme.
3. Následně přiléváme postupně horké mléko a celou dobu mícháme.
4. Přelijeme zpět do hrnce a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
5. Ostavíme a přidáme vanilkový extrakt.
6. Promícháme a dáme zchladnout.
Dokončení
1. Každý upečený kousek podélně rozřízneme na 2 díly.
2. Každou spodní část naplníme krémem a na krém dáme vyšlehanou smetanu.
3. Zakryjeme horními díly a posypeme moučkovým cukrem a přelijeme čokoládovým krémem.
Historie zákusků z odpalovaného těsta a plněných krémem
Tyto zákusky mají dlouhou historii i kulturní význam. Nejstarší zmínky popisují první zákusky ve francouzské kuchyni. Symbolizují radost z nového začátku a pocit pohodlí. Mají připomínat chvíle strávené se svými blízkými.
- vše co byste měli znát o odpalovaném těstu a co z něj připravit
- recepty s krémem diplomat
- recepty s odpalovaným těstem