Dokonale vláčné buchty s tvarohovou náplní jsou oblíbeným tradičním českým dezertem, který si zamilují všichni členové rodiny. Jejich příprava je jednoduchá a výsledkem jsou nadýchané buchty plné lahodné tvarohové náplně. Vraťte se do dětství s klasickými českými buchtami s tvarohem a moučkovým cukrem. Tyto nadýchané buchty, plněné bohatou tvarohovou směsí ochucenou pomerančovou kůrou a trochou rumu, jsou dokonalou sladkostí pro jakoukoli příležitost. Recept je jednoduchý, ale vyžaduje trochu trpělivosti kvůli kynutí těsta. Jakmile však buchty upečete, odměnou vám bude kuchyně naplněná neodolatelnou vůní čerstvě pečeného pečiva.
Honzovy buchty, české kynuté buchty nebo jen prostě kynuté buchty
Pro přípravu těsta budete potřebovat 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 30 g čerstvého droždí, špetku soli, 60 g cukru, 2 žloutky a 100 g másla. Nejdříve smíchejte mléko, droždí a cukr a nechte směs pár minut stát, dokud nezačne pěnit. Poté přidejte mouku, žloutky, máslo a sůl a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout přikryté na teplém místě asi hodinu. Mezitím připravte náplň z tvarohu, vejce, pomerančového cukru, nastrouhané pomerančové kůry, cukru a rumu. Po vykynutí těsto rozdělte, naplňte tvarohovou směsí, vytvarujte buchty a nechte je ještě 15 minut kynout na plechu. Troubu předehřejte na 170 °C, buchty potřete máslem a pečte asi 30 minut, dokud nejsou zlatavé.
Tipy a variace ke kynutým buchtám:
- Variace náplní: Kromě tvarohové náplně můžete buchty plnit švestkovými povidly, mákem, nebo ořechovou směsí.
- Aroma: Přidejte do těsta nebo náplně trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry pro extra aroma.
- Podávání: Podávejte s čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
- Zamražení: Pokud připravujete větší množství, můžete buchty zamrazit. Po upečení a vychladnutí je vložte do mrazicích sáčků. Před konzumací je nechte rozmrazit a krátce ohřejte v troubě.
Recept na dokonale vláčné kynuté buchty s tvarohovou náplní
Potřebné vybavení
- Pekáč
Suroviny
Ingredience na přípravu těsta:
- 500 gramů hladké mouky
- 250 mililitrů vlažného mléka
- 30 gramů čerstvého droždí
- 60 gramů cukru
- 100 gramů másla
- 2 žloutky
- špetka soli
Ingredience na tvarohovou náplň:
- 1 balení tvarohu
- 1 vejce
- 1 pomerančový cukr
- nastrouhaná pomerančová kůra
- cukr (dle chuti)
- rum (dle chuti)
Postup
- V míse smíchejte mléko, droždí a cukr. Směs nechte několik minut odpočinout.
- Jakmile se vytvoří pěna, přidejte do směsi mouku, žloutky, máslo a špetku soli.
- Míchejte, dokud nevznikne těsto.
Zdroj obrázku: Chutný TV, Příprava bulek plněných tvarohem
- Hotové těsto nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu.
Zdroj obrázku: Chutný TV. Kynutí těsta na buchty
- Mezitím co těsto kyne, smíchejte tvaroh, vejce, pomerančový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr a rum, aby vznikla náplň.
- Těsto rozdělte na menší kousky. Každý kousek naplňte tvarohovou směsí.
Zdroj obrázku: Chutný TV, Porcování těsta na jednotlivé bulky
- Z naplněných kousků vyvarujte buchty stejného tvaru.
- Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je máslem a nechte kynout přibližně 15 minut.
Zdroj obrázku: Chutný TV, Buchty potřené máslem
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Před pečením ještě jednou buchty potřetí potřete máslem a pečte asi 30 minut.