Čokoládový dort bez mouky je jedním z nejoblíbenějších dezertů pro všechny milovníky intenzivní čokoládové chuti, kteří zároveň hledají bezlepkovou alternativu. Tento dezert je známý svou hutnou texturou, jemnou strukturou a výraznou čokoládovou chutí. Jelikož neobsahuje mouku, je vhodný pro osoby s intolerancí na lepek, a díky tomu je o to bohatší na chuť a konzistenci.

Vzhledem k jeho intenzivní chuti se doporučuje dort krájet na menší kousky a servírovat s doplňky, jako je šlehačka nebo čerstvé ovoce, které jeho hutnost příjemně vyváží. Čokoláda je klíčovou ingrediencí tohoto dezertu, a proto je důležité sáhnout po kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, která zaručí bohatou chuť.

Recept na čokoládový dort bez mouky

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 120 g hořké čokolády
  • 30 g másla
  • 30 ml mléka
  • 4 vejce
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Čokoládová náplň:

  • 150 g hořké čokolády
  • 390 g smetany ke šlehání
  • 30 g cukru

Kakaový sirup:

  • 75 ml horké vody
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce cukru

Čokoládová poleva:

  • 50 g kakaa
  • 115 g cukru
  • 85 ml vody
  • 85 g smetany ke šlehání
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 3 lžíce studené vody na rozpuštění želatiny

Postup přípravy těsta

1. V misce ve vodní lázni si za stálého míchání rozpustíme čokoládu s máslem.

Rozpustíme si spolu čokoládu s máslem.
Zdroj obrázku: Thy Than, Rozpustíme si spolu čokoládu s máslem.

2. Odstavíme z vodní lázně a přilijeme mléko, stále mícháme do hladka.

3. V samostatní misce šlehačem vyšleháme bílky se solí za postupného přidávání cukru do pěny.

4. V jiné misce šlehačem rozšleháme žloutky s vanilkovým extraktem do pěny.

5. Do vyšlehaných žloutků přidáme předem rozpuštěnou a vychlazenou čokoládu a ručně vařečkou rozmícháme.

7. Poté přidáme pěnu z bílků a jemně zamícháme.

Smícháme bílky s čokoládou.
Zdroj obrázku: Thy Than, Smícháme bílky s čokoládou.

8. Těsto natřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů asi 20 minut.

Těsto natřeme na plech.
Zdroj obrázku: Thy Than, Těsto natřeme na plech.

9. Upečené těsto vyklopíme na mřížku a odstraníme pečící papír, necháme vychladnout.

Příprava kakaového sirupu

1. Všechny ingredience na kakaový sirup mícháme spolu do rozpuštění.

2. Nakonec necháme sirup úplně vychladnout.

Postup přípravy náplně

1. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s 90 g smetany na šlehání a necháme vychladnout.

2. Z ostatní smetany vyšleháme s cukrem hustou šlehačku.

3. Spojením čokoládové části a šlehačky vytvoříme důkladným ale jemným mícháním čokoládovou krémovou náplň.

Příprava polevy

1. V mističce si rozpustíme práškovou želatinu s vodou – smícháme s vodou a necháme stát asi 10 minut, než si vyrobíme zbytek polevy.

2. V kastrolu si na mírném ohni rozpustíme za stálého míchání všechny ostatní ingredience na polevu, po rozpuštění zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.

3. Sundáme z ohně a ještě do horké vlijeme rozpuštěnou želatinu.

4. Polevu přecedíme přes sítko a přikryjeme potravinovou folií. Necháme schladit v lednici na cca 28 – 30 stupňů.

5. Poté opět scedíme přes sítko.

Dokončení

1. Ořízneme okraje vychlazeného těsta a těsto rozřízneme na 3 díly.

2. Jeden díl potřeme vychlazeným kakaovým sirupem.

3. Poté natřeme třetinu čokoládové krémové náplně a přikryjeme druhým dílem těsta.

Krém rovnoměrně rozetřeme na první plát.
Zdroj obrázku: Thy Than, Krém rovnoměrně rozetřeme na první plát.

4. Tento opět potřeme kakaovým sirupem a natřeme jednu třetinu čokoládové náplně a přikryjeme třetím dílem těsta.

5. Vrch moučníku opět potřeme sirupem a natřeme zbytkem čokoládové náplně a zarovnáme.

Krém naneseme na poslední plát.
Zdroj obrázku: Thy Than, Krém naneseme na poslední plát.

6. Moučník dáme chladit na 3 hodiny do lednice.

7. Vychlazený naplněný moučník znovu ořízneme, postavíme na mřížku a celý včetně stran polijeme čokoládovou polevou.

Polejeme čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: Thy Than, Polejeme čokoládovou polevou.

Historie čokoládového dortu bez mouky

Historie čokoládového dortu bez mouky sahá do doby, kdy se cukráři snažili vytvořit dezert bez klasické pšeničné mouky, přičemž chtěli zachovat plnost a strukturu tradičního čokoládového dortu. Výsledkem je tento dekadentní dezert, který se stal klasikou v mnoha cukrárnách po celém světě. Popularita tohoto dortu narůstá také díky jeho jednoduchosti – stačí několik základních ingrediencí a za chvíli máte dezert, který dokáže oslnit i při slavnostních příležitostech.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest