Fakt, že připravit si jídlo doma představuje zdravou a finančně méně náročnou cestu, je samozřejmě známý. Věděli jste ale, že si můžete sami vyrobit i „maggi v kostkách“? Není na tom nic složitého! Na původní recept přišli lidé na počátku 20. století, kdy se začal takovýto bujon vyrábět jako alternativa domácích vývarů. Původní receptury pracovaly s koncentrovaným masem a zeleninou. Kostky, které vidíme v obchodech dnes, obsahují masový extrakt, sušenou zeleninu a směs koření. Mohou ochutit velké množství tekutiny, používají se nejen do polévek, ale také k přípravě rizota, těstovin či omáček.
Pozor na sůl, zvýrazňovače a barviva
Kvalita je ovšem alfou a omegou výběru. Pozor na podezřele levné výrobky, ty totiž mohou obsahovat enormní množství soli. Aby váš pokrm získal takovou chuť a výživovou hodnotu, jakou si zaslouží, sáhněte raději po kostkách vytvořených ze skutečného masa a velkého množství zeleniny, bez použití zvýrazňovačů chuti a umělých barviv. Také množství sodíku (tedy soli) je potřeba hlídat. Nejlépe ale uděláte, když si bujon připravíte sami podle našeho receptu.
Ingredience:
- Kuřecí prsa – 180 g;
- Česnek – 3 stroužky;
- Střední cibule – 2 ks;
- Celer (bulvový) – 100 g;
- Pórek – 80 g;
- Pastinák – 1 ks;
- Mrkev – 400 g;
- Malý svazek zelené petrželky – 1 ks;
- Sůl – 50 g;
- Olej – na smažení.
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky (o něco menší než na guláš).
- Všechnu zeleninu nakrájejte nahrubo.
- Do větší pánve nalijte olej, rozpalte jej.
- Na rozpálený olej vložte maso a cibuli.
- Poté přidejte ostatní nakrájenou zeleninu.
- Přilijte 80 ml vody.
- Snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 10 minut.
- Po uplynutí 10 minut nechte vše vychladit.
- Suroviny přendejte do misky a přisypte k nim petrželku, kterou jste předem nasekali.
- Směs rozmixujte nahladko.
- V průběhu mixování můžete přisypat trochu soli, dobře vám bujon ochutí.
- Připravte si nízký tácek, který potáhněte potravinovou fólií.
- Na fólii rozložte bujonovou směs.
- Uhlaďte ji tak, aby vrstva byla rovnoměrná.
- Na povrch také položte potravinářskou fólii.
- Tácek umístěte na 30 minut do mrazáku.
- Po 30 minutách vyndejte, odstraňte obě vrstvy fólie a bujon dejte na prkénko.
- Nakrájejte na požadovanou velikost kostek.
- Nyní už je na vás, jak nakrájený bujon zabalíte. Můžete dát všechny kostky do jednoho sáčku, ale také je jednotlivě zabalit do alobalu.
- Skladujte v mrazáku, kde vám vydrží i několik měsíců.
- Při vaření stačí kostku hodit přímo do jídla.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Legendární hovězí vývar Pho Bo: Tajemství vietnamské kuchyně tažené 11 hodin
