Fakt, že připravit si jídlo doma představuje zdravou a finančně méně náročnou cestu, je samozřejmě známý. Věděli jste ale, že si můžete sami vyrobit i „maggi v kostkách“? Není na tom nic složitého! Na původní recept přišli lidé na počátku 20. století, kdy se začal takovýto bujon vyrábět jako alternativa domácích vývarů. Původní receptury pracovaly s koncentrovaným masem a zeleninou. Kostky, které vidíme v obchodech dnes, obsahují masový extrakt, sušenou zeleninu a směs koření. Mohou ochutit velké množství tekutiny, používají se nejen do polévek, ale také k přípravě rizota, těstovin či omáček.

Pozor na sůl, zvýrazňovače a barviva

Kvalita je ovšem alfou a omegou výběru. Pozor na podezřele levné výrobky, ty totiž mohou obsahovat enormní množství soli. Aby váš pokrm získal takovou chuť a výživovou hodnotu, jakou si zaslouží, sáhněte raději po kostkách vytvořených ze skutečného masa a velkého množství zeleniny, bez použití zvýrazňovačů chuti a umělých barviv. Také množství sodíku (tedy soli) je potřeba hlídat. Nejlépe ale uděláte, když si bujon připravíte sami podle našeho receptu.

Ingredience:

  • Kuřecí prsa – 180 g;
  • Česnek – 3 stroužky;
  • Střední cibule – 2 ks;
  • Celer (bulvový) – 100 g;
  • Pórek – 80 g;
  • Pastinák – 1 ks;
  • Mrkev – 400 g;
  • Malý svazek zelené petrželky – 1 ks;
  • Sůl – 50 g;
  • Olej – na smažení.
Obrázek k receptu: Víte, co jíte: Báječný domácí bujon v kostkách, cenou i kvalitou nesrovnatelný s těmi z obchodu!
Foto: Svět kreativity, Recept na: Víte, co jíte: Báječný domácí bujon v kostkách, cenou i kvalitou nesrovnatelný s těmi z obchodu!

Postup:

  • Maso nakrájejte na kostky (o něco menší než na guláš).
  • Všechnu zeleninu nakrájejte nahrubo.
  • Do větší pánve nalijte olej, rozpalte jej.
  • Na rozpálený olej vložte maso a cibuli.
  • Poté přidejte ostatní nakrájenou zeleninu.
  • Přilijte 80 ml vody.
  • Snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 10 minut.
  • Po uplynutí 10 minut nechte vše vychladit.
Obrázek k receptu: Víte, co jíte: Báječný domácí bujon v kostkách, cenou i kvalitou nesrovnatelný s těmi z obchodu!
Foto: Svět kreativity, Recept na: Víte, co jíte: Báječný domácí bujon v kostkách, cenou i kvalitou nesrovnatelný s těmi z obchodu!
  • Suroviny přendejte do misky a přisypte k nim petrželku, kterou jste předem nasekali.
  • Směs rozmixujte nahladko.
  • V průběhu mixování můžete přisypat trochu soli, dobře vám bujon ochutí.
  • Připravte si nízký tácek, který potáhněte potravinovou fólií.
  • Na fólii rozložte bujonovou směs.
  • Uhlaďte ji tak, aby vrstva byla rovnoměrná.
  • Na povrch také položte potravinářskou fólii.
  • Tácek umístěte na 30 minut do mrazáku.
  • Po 30 minutách vyndejte, odstraňte obě vrstvy fólie a bujon dejte na prkénko.
  • Nakrájejte na požadovanou velikost kostek.
Obrázek k receptu: Víte, co jíte: Báječný domácí bujon v kostkách, cenou i kvalitou nesrovnatelný s těmi z obchodu!
Foto: Svět kreativity, Recept na: Víte, co jíte: Báječný domácí bujon v kostkách, cenou i kvalitou nesrovnatelný s těmi z obchodu!
  • Nyní už je na vás, jak nakrájený bujon zabalíte. Můžete dát všechny kostky do jednoho sáčku, ale také je jednotlivě zabalit do alobalu.
  • Skladujte v mrazáku, kde vám vydrží i několik měsíců.
  • Při vaření stačí kostku hodit přímo do jídla.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek receptu na vietnamskou polévku Pho Bo.

Legendární hovězí vývar Pho Bo: Tajemství vietnamské kuchyně tažené 11 hodin

Obrázek k receptu na italskou polévky Minestrone

Minestrone: Recept na tradiční italskou polévku plnou zeleniny, fazolí a těstovin

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest