Zeleninová čalamáda je univerzální zavařený salát, který využijete v podobě přílohy k jídlu nebo jako ingredienci pro vaření. Do dobré čalamády patří hlavně zelí, mrkev, paprika a cibule. Příprava je velmi jednoduchá a zajistíte si na zimu zásobu chutné zeleniny. Zeleninu marinujeme v octovém nálevu, který jí dodává charakteristickou chuť a trvanlivost. Čalamáda je chutná také pouze s čerstvým pečivem jako přílohový salát. Připravte si sklenice na zavařování a jdeme na to!

Recept na domácí čalamádu

Množství ingrediencí vystačí na 5 x 900 ml sklenic.

Ingredience pro přípravu

  • 2 hlávky zelí
  • 4 mrkve
  • 5 cibulí
  • 4 papriky
  • 3 lžíce soli
  • 700 ml vody
  • 50 g cukru
  • 200 ml octa

Postup přípravy

1. Nejdříve si omyté zelí nastrouháme nebo najemno nakrájíme a taktéž mrkve oloupeme a nahrubo nastrouháme.

2. Omyté papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.

3. Oloupané cibule nakrájíme na měsíčky a veškerou tuto zeleninu smícháme spolu ve velké míse.

Zeleninu spolu smícháme.
Zdroj obrázku: kiloretete, Zeleninu spolu smícháme.

4. Nyní do zeleniny nasypeme sůl, dobře promícháme a necháme 2 hodiny odležet. Zelenina dobře pustí šťávu.

5. Mezitím si velmi pečlivě umyjeme sklenice s víčky a ty po alespoň 2 hodinách naplníme salátem.

Sklenice naplníme salátem.
Zdroj obrázku: kiloretete, Sklenice naplníme salátem.

6. Poté si do hrnce nalejeme vodu s octem a cukrem, dáme vařit.

7. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a chvíli povaříme.

8. Hotový lákem zalejeme sklenice do plna a pořádně je uzavřeme víčky.

9. Do hrnce na zavařování dáme na dno čisté utěrky a na utěrky vyskládáme sklenice.

10. Sklenice v hrnci zalejeme vodou až po hrdlo a hrnec dáme na sporák vařit.

11. Jakmile voda dosáhne varu, vaříme cca 10 minut a poté sklenice vyjmeme z hrnce.

12. Sklenice položíme na linku dnem vzhůru na kuchyňskou utěrku a necháme zchladnout.

13. Skladujeme na temném a suchém místě.

Tipy na variace při přípravě čalamády

Chcete-li trochu experimentovat s chutěmi, přidejte do čalamády i jinou zeleninu. Například brokolici, květák nebo rajčata.

Před zalitím zeleniny lákem ho ochutnejte a přizpůsobte množstvím octa a cukru dle svých chutí.

Zkuste přidat jiné koření jako kopr. chilli nebo česnek. Nic tím nezkazíte.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest