Zeleninová čalamáda je univerzální zavařený salát, který využijete v podobě přílohy k jídlu nebo jako ingredienci pro vaření. Do dobré čalamády patří hlavně zelí, mrkev, paprika a cibule. Příprava je velmi jednoduchá a zajistíte si na zimu zásobu chutné zeleniny. Zeleninu marinujeme v octovém nálevu, který jí dodává charakteristickou chuť a trvanlivost. Čalamáda je chutná také pouze s čerstvým pečivem jako přílohový salát. Připravte si sklenice na zavařování a jdeme na to!
Recept na domácí čalamádu
Množství ingrediencí vystačí na 5 x 900 ml sklenic.
Ingredience pro přípravu
- 2 hlávky zelí
- 4 mrkve
- 5 cibulí
- 4 papriky
- 3 lžíce soli
- 700 ml vody
- 50 g cukru
- 200 ml octa
Postup přípravy
1. Nejdříve si omyté zelí nastrouháme nebo najemno nakrájíme a taktéž mrkve oloupeme a nahrubo nastrouháme.
2. Omyté papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.
3. Oloupané cibule nakrájíme na měsíčky a veškerou tuto zeleninu smícháme spolu ve velké míse.
4. Nyní do zeleniny nasypeme sůl, dobře promícháme a necháme 2 hodiny odležet. Zelenina dobře pustí šťávu.
5. Mezitím si velmi pečlivě umyjeme sklenice s víčky a ty po alespoň 2 hodinách naplníme salátem.
6. Poté si do hrnce nalejeme vodu s octem a cukrem, dáme vařit.
7. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a chvíli povaříme.
8. Hotový lákem zalejeme sklenice do plna a pořádně je uzavřeme víčky.
9. Do hrnce na zavařování dáme na dno čisté utěrky a na utěrky vyskládáme sklenice.
10. Sklenice v hrnci zalejeme vodou až po hrdlo a hrnec dáme na sporák vařit.
11. Jakmile voda dosáhne varu, vaříme cca 10 minut a poté sklenice vyjmeme z hrnce.
12. Sklenice položíme na linku dnem vzhůru na kuchyňskou utěrku a necháme zchladnout.
13. Skladujeme na temném a suchém místě.
Tipy na variace při přípravě čalamády
Chcete-li trochu experimentovat s chutěmi, přidejte do čalamády i jinou zeleninu. Například brokolici, květák nebo rajčata.
Před zalitím zeleniny lákem ho ochutnejte a přizpůsobte množstvím octa a cukru dle svých chutí.
Zkuste přidat jiné koření jako kopr. chilli nebo česnek. Nic tím nezkazíte.