Tortilly – tenké mexické placky – se v poslední době zabydlely i u nás. Dávno už nejsou jen základem pro mexická jídla burrito nebo tacos. Zapečené v troubě nebo na pánvi a naplněné pestrou směsí masa, zeleniny a sýra se mění ve voňavé dobroty, které můžeme připravit na stovky způsobů.

Ať už zvolíte kuřecí maso, mleté hovězí, nebo variantu zeleninovou s fazolemi, výsledek bude pokaždé vynikající a celá kuchyň bude vonět jako někde mezi mexickým bistrem a domácí kuchyní. Inspirací pro tento druh pokrmu jsou klasické mexické enchiladastortilly plněné masem nebo zeleninou, přelité omáčkou a zapečené se sýrem. U nás se tahle úprava chytla jako čerstvá varianta mexické kuchyně, která ovšem přizpůsobuje chutě místním surovinám, jako je kysaná smetana, eidam nebo uzené tofu.

Recept na zapečené tortilly s masem, zeleninou a sýrem

Ingredience potřebné na přípravu plněných zapečených tortil

  • 4 tortilly
  • olej
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • sůl
  • strouhaný sýr
  • rajče
  • žampiony
  • šunkový salám

Postup přípravy plněné tortilly

1. Na vetší pánev s trochou oleje vylijeme polovinu vajec rozšlehaných s mlékem a solí.

2. Plamen ztlumíme na mírný a na vajíčko položíme tortillu.

3. Na tortillu nasypeme rovnoměrně nastrouhaný sýr, poklademe na menší kousky nakrájené rajče a znovu sýr a přikryjeme druhou tortillou.

4. Opat nasypeme nastrouhaný sýr, poklademe na oleji restovanými žampiony a opět posypeme sýrem.

5. Přikryjeme 3. tortillou, kterou znovu posypeme sýrem a poklademe proužky šunkového salámu, které opět posypeme sýrem.

6. Přikryjeme 4 tortillou a na ní vylijeme zbytek vajíčka s mlékem a solí.

7. Přikryjeme pokličkou, když je spodek usmažený, opatrně to celé otočíme lopatkou na druhu stranu, kterou poté v přikryté pánvi osmažíme.

Servírování

Plněné tortilly podáváme s čerstvým zeleninovým salátem, jogurtový dipem nebo s guacamole. Hodí se i pikantní salsa nebo rajčatové chutney.

Vaječná tortilla ke snídani

Plněná vaječná tortilla uzeným lososem, chedarem, rukolou a rajčaty

Obrázek receptu na Fazolový guláš po mexicku - jídlo plné bílkovin

Fazolový guláš po mexicku – hrnec plný bílkovin

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest