Tortilly – tenké mexické placky – se v poslední době zabydlely i u nás. Dávno už nejsou jen základem pro mexická jídla burrito nebo tacos. Zapečené v troubě nebo na pánvi a naplněné pestrou směsí masa, zeleniny a sýra se mění ve voňavé dobroty, které můžeme připravit na stovky způsobů.
Ať už zvolíte kuřecí maso, mleté hovězí, nebo variantu zeleninovou s fazolemi, výsledek bude pokaždé vynikající a celá kuchyň bude vonět jako někde mezi mexickým bistrem a domácí kuchyní. Inspirací pro tento druh pokrmu jsou klasické mexické enchiladas – tortilly plněné masem nebo zeleninou, přelité omáčkou a zapečené se sýrem. U nás se tahle úprava chytla jako čerstvá varianta mexické kuchyně, která ovšem přizpůsobuje chutě místním surovinám, jako je kysaná smetana, eidam nebo uzené tofu.
Recept na zapečené tortilly s masem, zeleninou a sýrem
Ingredience potřebné na přípravu plněných zapečených tortil
- 4 tortilly
- olej
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- sůl
- strouhaný sýr
- rajče
- žampiony
- šunkový salám
Postup přípravy plněné tortilly
1. Na vetší pánev s trochou oleje vylijeme polovinu vajec rozšlehaných s mlékem a solí.
2. Plamen ztlumíme na mírný a na vajíčko položíme tortillu.
3. Na tortillu nasypeme rovnoměrně nastrouhaný sýr, poklademe na menší kousky nakrájené rajče a znovu sýr a přikryjeme druhou tortillou.
4. Opat nasypeme nastrouhaný sýr, poklademe na oleji restovanými žampiony a opět posypeme sýrem.
5. Přikryjeme 3. tortillou, kterou znovu posypeme sýrem a poklademe proužky šunkového salámu, které opět posypeme sýrem.
6. Přikryjeme 4 tortillou a na ní vylijeme zbytek vajíčka s mlékem a solí.
7. Přikryjeme pokličkou, když je spodek usmažený, opatrně to celé otočíme lopatkou na druhu stranu, kterou poté v přikryté pánvi osmažíme.
Servírování
Plněné tortilly podáváme s čerstvým zeleninovým salátem, jogurtový dipem nebo s guacamole. Hodí se i pikantní salsa nebo rajčatové chutney.

Plněná vaječná tortilla uzeným lososem, chedarem, rukolou a rajčaty

Fazolový guláš po mexicku – hrnec plný bílkovin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková