V gastronomii existuje několik mýtů. Jeden z nich je, že pořádný burger musí být výhradně z hovězího masa. A další, že domácí hamburgery nejsou tak chutné jako ty z restaurace. Tento recept obě představy elegantně boří. Jemné, přitom výrazně šťavnaté vepřové maso, které se doslova rozplývá na jazyku. Navíc k tomu ještě domácí bulka – uděláme si vlastní těsto a hamburegerovou housku.

Nečekejte mleté maso! Tady dostává prostor nejlepší kus vepřového masa, tedy panenka. A věřte, že jakmile to ochutnáte, nebudete se chtít vracet k běžné verzi s mletým hovězím masem. Nemějte strach, vepřová panenka, známá také jako panenská svíčková, je nejjemnějším masem ze všech vepřových partií. Není prorostlá tukem a pochutnají si na ni i milovníci drůbeže.

Recept na hamburger s panenkou a domácí burgerovou houskou

Ingredience pro přípravu

Domácí hamburgerové housky:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 40 g sádla
  • 160 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • sezamová semínka

Náplň do burgerů:

  • 6 plátků chedaru
  • 12 plátků slaniny
  • 6 nakládaných okurek
  • vepřová panenka
  • ledový salát
  • majonéza
  • sladká chilli omáčka
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup přípravy burgeru s domácí bulkou

1. V misce promícháme hladkou a polohrubou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, poté přidáme jedno vejce a sádlo.

2. Vše vypracujeme v hladké těsto a necháme vykynout na teplém místě 45-60 minut.

3. Když je těsto vykynuté, tak ho na pomoučněném vále rozdělíme na 6 dílů a z každého vytvoříme bochánek, pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

4. Housky ještě necháme na plechu 15-20 minut vykynout, následně je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů 25-30 minut.

6. Vepřovou panenku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, minimálně 12 plátků, nyní je osolené a opepřené opékáme na rozehřátě pánvi z každé strany přibližně 1,5 minuty.

7. Na pánvi také osmažíme slaninu do zlatova.

8. Upečenou bulku rozkrojíme na půl a potřeme majonézou, okurku rozřízneme podél a položíme na majonézu.

9. Na okurku položíme plátky masa, slaniny, chedaru, ledového salátu a nakonec zaklopíme druhou vrchní polovinou bulky.

10. Pro šťavnatost můžeme přidat plátek rajčete, podáváme s hranolkami.

Hovězí burger, klasika mezi burgery

Lahodný hovězí burger se sýrem gorgonzola a karamelizovanou cibulkou

Něco z historie hamburgerů

Historicky známe hamburgery od 19. století, avšak varianta s vepřovým masem je tak trochu moderní. Mnoho šéfkuchařů si jej oblíbilo pro univerzálnost a možnost kombinovat ho s různými chutěmi, od asijských marinád až po provensálskou bylinkovou verzi. Tento burger navíc není jen fastfood. Pokud zvolíte kvalitní suroviny a domácí omáčku, promění se v gastronomický zážitek, který zvládnete i uprostřed týdne v domácí kuchyni.

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest