V gastronomii existuje několik mýtů. Jeden z nich je, že pořádný burger musí být výhradně z hovězího masa. A další, že domácí hamburgery nejsou tak chutné jako ty z restaurace. Tento recept obě představy elegantně boří. Jemné, přitom výrazně šťavnaté vepřové maso, které se doslova rozplývá na jazyku. Navíc k tomu ještě domácí bulka – uděláme si vlastní těsto a hamburegerovou housku.
Nečekejte mleté maso! Tady dostává prostor nejlepší kus vepřového masa, tedy panenka. A věřte, že jakmile to ochutnáte, nebudete se chtít vracet k běžné verzi s mletým hovězím masem. Nemějte strach, vepřová panenka, známá také jako panenská svíčková, je nejjemnějším masem ze všech vepřových partií. Není prorostlá tukem a pochutnají si na ni i milovníci drůbeže.
Recept na hamburger s panenkou a domácí burgerovou houskou
Ingredience pro přípravu
Domácí hamburgerové housky:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 40 g sádla
- 160 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 balení sušeného droždí
- sezamová semínka
Náplň do burgerů:
- 6 plátků chedaru
- 12 plátků slaniny
- 6 nakládaných okurek
- vepřová panenka
- ledový salát
- majonéza
- sladká chilli omáčka
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy burgeru s domácí bulkou
1. V misce promícháme hladkou a polohrubou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, poté přidáme jedno vejce a sádlo.
2. Vše vypracujeme v hladké těsto a necháme vykynout na teplém místě 45-60 minut.
3. Když je těsto vykynuté, tak ho na pomoučněném vále rozdělíme na 6 dílů a z každého vytvoříme bochánek, pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
4. Housky ještě necháme na plechu 15-20 minut vykynout, následně je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů 25-30 minut.
6. Vepřovou panenku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, minimálně 12 plátků, nyní je osolené a opepřené opékáme na rozehřátě pánvi z každé strany přibližně 1,5 minuty.
7. Na pánvi také osmažíme slaninu do zlatova.
8. Upečenou bulku rozkrojíme na půl a potřeme majonézou, okurku rozřízneme podél a položíme na majonézu.
9. Na okurku položíme plátky masa, slaniny, chedaru, ledového salátu a nakonec zaklopíme druhou vrchní polovinou bulky.
10. Pro šťavnatost můžeme přidat plátek rajčete, podáváme s hranolkami.

Lahodný hovězí burger se sýrem gorgonzola a karamelizovanou cibulkou
Něco z historie hamburgerů
Historicky známe hamburgery od 19. století, avšak varianta s vepřovým masem je tak trochu moderní. Mnoho šéfkuchařů si jej oblíbilo pro univerzálnost a možnost kombinovat ho s různými chutěmi, od asijských marinád až po provensálskou bylinkovou verzi. Tento burger navíc není jen fastfood. Pokud zvolíte kvalitní suroviny a domácí omáčku, promění se v gastronomický zážitek, který zvládnete i uprostřed týdne v domácí kuchyni.
pozn.: částečně upraveno AI