Co kromě dobře ochuceného masa udělá z domácího hamburgeru opravdu luxusní jídlo? Přece houska! Zapomeňte na housku z obchodu, která se do pár minut po kontaktu s kečupem rozmočí. Hamburgerové housky podle tohoto receptu si zamilujete. Díky kefíru jsou vláčné a vydrží čerstvé i do druhého dne. Pokud tedy nějaké zbydou 🙂 Správná houska na hamburger musí unést všechnu náplň, kterou burger plánujete napěchovat. Zároveň je jemná a vláčná. Doplňuje chuť masa a omáček. Přesně takové housky si dnes upečeme.
V receptu postupujeme pěkně postaru: se zaděláním kvásku a ručním hnětením. Tomu se vyhnete, pokud vlastníte domácí pekárnu, kam všechny ingredience naházíte a ona udělá zbytek práce za vás. Ale nebojte se, ani ruční práce není zase tak náročná, a odměna v podobě luxusního, 100% domácího pečiva bez chemie za to rozhodně stojí. Navíc vůně z trouby, která se vám při pečení rozline po kuchyni, vás zaručeně dostane.
Recept na nejlepší hamburgerové housky
Doba přípravy: 2,5 hodiny včetně pečení a kynutí
Počet housek: 5–8 kusů
Co potřebujeme na housky na hamburger:
- Co potřebujeme:
- 40 + 5 dkg (na posypání stolu) hladké mouky
- 1 dl mléka
- 2 lžičky cukru
- ⅓ kostky droždí
- 1 vejce
- 1 dl oleje
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 dl kefíru
- 1 vejce na pomazání
- sezamová semínka na posypání (nemusí být)
Postup na bulky na burger
1. Nejprve připravíme kvásek: do vlažného (nikoli horkého) mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Kvásek by měl vzejít po 10–15 minutách.
2. Do mísy dáme všechny suché suroviny. Přidáme vejce, kefír, olej, kvásek a zbytek mléka. Vše spojíme v jednotné těsto a vyklopíme na pracovní plochu.
3. Těsto ručně hněteme po dobu 10–15 minut, dokud není vláčné, pružné a nelepivé. Pokud se lepí příliš, přidáme mouku – ale opatrně, aby neztratilo vláčnost.
4. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 5–8 dílů podle požadované velikosti housek a vytvarujeme bochánky. Ty pak, přikryté utěrkou, necháme na plechu ještě přibližně 20 minut kynout.

Domácí pletené housky s vepřovou masovou pomazánkou – návrat na dvorek babičky
6. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut dozlatova.
Housky nejen na hamburgery
Housky nám tak zachutnaly, že je používáme i jako pečivo k polévce nebo jen tak ke svačině. Nekdy je pečeme z dvojité dávky a část si jich schováme do mrazáku na „horší časy“.
Upřednostňujete zdravější pečivo? Nahraďte část mouky hladkou celozrnnou moukou. Jelikož v houskách nenajdete žádné chemické konzervanty, i s obyčejnou moukou jsou rozhodně zdravější než většina pečiva, které běžně koupíte v obchodě.
Až budete pořádat grilovací párty, pozvednete své hamburgery o level výš a věřte, že hosté to ocení.

Domácí hamburger s vepřovou panenkou: Šťavnatá noblesa mezi houskami

Lahodný hovězí burger se sýrem gorgonzola a karamelizovanou cibulkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková