Připravte tuto luxusní domácí zmrzlinu z jahod a banánů pro celou rodinu. Neřešte neustálý problém dostupnosti chutných zmrzlin ve stáncích, kde drtivá většina obchodníků nabízí nudnou vanilkovou zmrzlinu. Nehledě na to, že v této domácí zmrzlině víte, co jste do ní přidali za ingredience. Celý mražený dezert vyrobíte pouze ze 4 ingrediencí, takže žádná “éčka” ani chemie. Kompletní příprava kromě samotného mražení nezabere více jak 5 minut.
Recept na jahodovo banánovou zmrzlinu
Doba přípravy 5 minut, doba mražení 3 – 5 hodin.
Ingredience pro přípravu
- 600 g jahod
- 1 banán
- 200 ml smetany 33%
- 6 lžic kondenzovaného mléka (např. Salka)
Postup přípravy
1. Nejprve oloupeme banán a jahody zbavíme zelené části.
2. Všechno ovoce nakrájíme na kousky, aby se daly lépe rozmixovat.
3. Jahody spolu s banány rozmixujeme, aby nám vzniklo pyré.
4. Smetanu vyšleháme, dokud nezískáme šlehačku.
5. Do šlehačky přidáme kondenzované mléko a ještě trochu vyšleháme.
6. Do misky souběžně nalejeme ovocné pyré a šlehačku s kondenzovaným mlékem.
7. Stěrkou pořádně promícháme a nalejeme do zapékací mísy, ve které bude zmrzlina tuhnout v mrazáku.
8. Na povrch směsi rozložíme pár nakrájených jahod na ozdobu.
9. Dáme do mrazáku na 3 – 5 hodin.
Zmrzlina v historii
Nejdávnějším předchůdcem zmrzliny byly ovocné šťávy chlazené ledem, které si dopřávali starověcí Egypťané a Řekové. Konkrétně zmrzlinu obohacenou o mléko s největší pravděpodobností přivezl během 13. století Marco Polo, která byla stále velmi odlišná od té dnešní. Dnešní podoba zmrzliny se objevila teprve kolem roku 1550 v Římě, kdy Blasius Villafranca vyrobil zmražený krém z ledu, který prosypal solí. Proto je také původ nejlepší zmrzliny v dnešní Itálii.
Mohlo by Vás zajímat v horkých letních dnech
- prohlédněte si další recepty na domácí zmrzlinu
- nebo osvěžující domácí letní nápoje