Připravte tuto luxusní domácí zmrzlinu z jahod a banánů pro celou rodinu. Neřešte neustálý problém dostupnosti chutných zmrzlin ve stáncích, kde drtivá většina obchodníků nabízí nudnou vanilkovou zmrzlinu. Nehledě na to, že v této domácí zmrzlině víte, co jste do ní přidali za ingredience. Celý mražený dezert vyrobíte pouze ze 4 ingrediencí, takže žádná „éčka“ ani chemie. Kompletní příprava kromě samotného mražení nezabere více jak 5 minut.

Recept na jahodovo banánovou zmrzlinu

Doba přípravy 5 minut, doba mražení 3 – 5 hodin.

Ingredience pro přípravu

  • 600 g jahod
  • 1 banán
  • 200 ml smetany 33%
  • 6 lžic kondenzovaného mléka (např. Salka)

Postup přípravy

1. Nejprve oloupeme banán a jahody zbavíme zelené části.

2. Všechno ovoce nakrájíme na kousky, aby se daly lépe rozmixovat.

 Všechno ovoce nakrájíme na kousky, aby se daly lépe rozmixovat.
Zdroj obrázku: wunderbare Desserts, Všechno ovoce nakrájíme na kousky, aby se daly lépe rozmixovat.

3. Jahody spolu s banány rozmixujeme, aby nám vzniklo pyré.

 Jahody spolu s banány rozmixujeme, aby nám vzniklo pyré.
Zdroj obrázku: wunderbare Desserts, Jahody spolu s banány rozmixujeme, aby nám vzniklo pyré.

4. Smetanu vyšleháme, dokud nezískáme šlehačku.

5. Do šlehačky přidáme kondenzované mléko a ještě trochu vyšleháme.

6. Do misky souběžně nalejeme ovocné pyré a šlehačku s kondenzovaným mlékem.

Do misky souběžně nalejeme ovocné pyré a šlehačku s kondenzovaným mlékem.
Zdroj obrázku: wunderbare Desserts, Do misky souběžně nalejeme ovocné pyré a šlehačku s kondenzovaným mlékem.

7. Stěrkou pořádně promícháme a nalejeme do zapékací mísy, ve které bude zmrzlina tuhnout v mrazáku.

8. Na povrch směsi rozložíme pár nakrájených jahod na ozdobu.

9. Dáme do mrazáku na 3 – 5 hodin.

Hotová zmrzlina z jahod a banánů.
Zdroj obrázku: wunderbare Desserts, Hotová zmrzlina z jahod a banánů.

Zmrzlina v historii

Nejdávnějším předchůdcem zmrzliny byly ovocné šťávy chlazené ledem, které si dopřávali starověcí Egypťané a Řekové. Konkrétně zmrzlinu obohacenou o mléko s největší pravděpodobností přivezl během 13. století Marco Polo, která byla stále velmi odlišná od té dnešní. Dnešní podoba zmrzliny se objevila teprve kolem roku 1550 v Římě, kdy Blasius Villafranca vyrobil zmražený krém z ledu, který prosypal solí. Proto je také původ nejlepší zmrzliny v dnešní Itálii.

Mohlo by Vás zajímat v horkých letních dnech

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest