Skromné, ale pro mě naprosto neodolatelné je toto pečivo z jemného kynutého těsta, sypané mákem a potřené vajíčkem, aby se krásně lesklo. Jeho vůně ve mně vždycky probouzí vzpomínky na dětství, na babičku a na nedělní snídaně. Loupáky mám nejraději samotné, nebo si je namažu máslem a džemem a dám si k nim kakao nebo bílou kávu. A co teprve, když jsou domácí – to je teprve radost!

Tohle pečivo pochází z české a středoevropské tradice. V Česku se začalo péct už v 19. století v městských pekárnách, kde si ho lidé ráno kupovali ke kávě nebo čaji. Postupně se ale zabydlelo i v domácích kuchyních. Někdy je ke štěstí opravdu třeba jen kousek měkkého pečiva posypaného mákem.

A makovky jsou přesně takové – jednoduché, ale s kouzlem domova. A když je upeču doma, jsou měkčí, voňavější a bez zbytečných přísad. Navíc, péct makovky je pro mě terapie. Když těsto kyne, dům voní a z trouby se line vůně másla a máku, vím, že jsem doma.

Recept na domácí snídaňové makovky

Ingredience potřebné na loupáky

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí (může být i 1 sušené
  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 100 g másla (nebo 60 g másla a 40 g sádla)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • malý panák rumu
  • nemletý mák na posypání
  • vejce na potření

Postup přípravy loupáků

1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a půl lžíce mouky zaděláme kvásek, který necháme cca 15 minut vzejít v teple a přikrytý.

2. V misce smícháme se všemi ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple kynout asi 2×45 minut – mezitím těsto promísíme).

3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, vytvarujeme rohlíky, které pokládáme na plech a necháme je pod utěrkou nejméně půl hodiny ještě v teple kynout (klidně i déle).

4. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mákem.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Když loupáky rozkrojíte a namažete máslem a domácí marmeládou, stanou se dokonalou snídaní. A když si k nim dáte kakao, bílou nebo i černou kávu s mlékem, nic víc už nepotřebujete.

Obrázek receptu na Kynuté plněné loupáčky: plněné sladké rohlíky

Sladké kynuté loupáčky s ořechovou náplní, které provoněly celé ráno

Obrázek k receptu na makové rolky

Makové rolky: Proč se spokojit s obyčejným loupákem, když se dají snadno připravit rolky ze stejného těsta

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest