Skromné, ale pro mě naprosto neodolatelné je toto pečivo z jemného kynutého těsta, sypané mákem a potřené vajíčkem, aby se krásně lesklo. Jeho vůně ve mně vždycky probouzí vzpomínky na dětství, na babičku a na nedělní snídaně. Loupáky mám nejraději samotné, nebo si je namažu máslem a džemem a dám si k nim kakao nebo bílou kávu. A co teprve, když jsou domácí – to je teprve radost!
Tohle pečivo pochází z české a středoevropské tradice. V Česku se začalo péct už v 19. století v městských pekárnách, kde si ho lidé ráno kupovali ke kávě nebo čaji. Postupně se ale zabydlelo i v domácích kuchyních. Někdy je ke štěstí opravdu třeba jen kousek měkkého pečiva posypaného mákem.
A makovky jsou přesně takové – jednoduché, ale s kouzlem domova. A když je upeču doma, jsou měkčí, voňavější a bez zbytečných přísad. Navíc, péct makovky je pro mě terapie. Když těsto kyne, dům voní a z trouby se line vůně másla a máku, vím, že jsem doma.
Recept na domácí snídaňové makovky
Ingredience potřebné na loupáky
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí (může být i 1 sušené
- 1 vejce
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
- 100 g másla (nebo 60 g másla a 40 g sádla)
- 1/2 prášku do pečiva
- malý panák rumu
- nemletý mák na posypání
- vejce na potření
Postup přípravy loupáků
1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a půl lžíce mouky zaděláme kvásek, který necháme cca 15 minut vzejít v teple a přikrytý.
2. V misce smícháme se všemi ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple kynout asi 2×45 minut – mezitím těsto promísíme).
3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, vytvarujeme rohlíky, které pokládáme na plech a necháme je pod utěrkou nejméně půl hodiny ještě v teple kynout (klidně i déle).
4. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mákem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Když loupáky rozkrojíte a namažete máslem a domácí marmeládou, stanou se dokonalou snídaní. A když si k nim dáte kakao, bílou nebo i černou kávu s mlékem, nic víc už nepotřebujete.
Sladké kynuté loupáčky s ořechovou náplní, které provoněly celé ráno
Makové rolky: Proč se spokojit s obyčejným loupákem, když se dají snadno připravit rolky ze stejného těsta
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková