Saláty (například klasický český bramborový), pomazánky, dipy nejen k masu… to vše má jednoho společného jmenovatele: majonézu, v Česku také označovanou jako „majolku“. Původ slova majonéza může vycházet z Port Mahon na ostrově Menorca, kde v 18. století zvítězil francouzský maršál vévoda Richelieu nad Brity v bitvě o tento přístav a na počest vítězů nechal vystrojit hostinu. Na ní měla být podávána omáčka ze smetany a vajec. Smetana se však srazila, a tak ji kuchař nahradil olejem. Inu, z nouze často vzniknou opravdové poklady!
Vejce jako poklad pro zdraví
Řeklo by se obyčejné vejce. Ale dnes již víme, že tak úplně obyčejné není. Je to poklad, kterého bychom si měli vážit. Vejce obsahují kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, vitaminy A D, E a B12, v neposlední řadě pak také minerály – například železo, zinek a selen. Ve žloutku je navíc také cholin, tedy látka důležitá pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Vajíčka tvoří nedílnou součást vyvážené stravy, hojně je využívají i sportovci nebo lidé snažící se o redukci váhy. Do majonézy se obvykle používá syrový žloutek, ale my si ji připravíme v trochu jiné verzi.
Ingredience:
- Vejce – 3 ks;
- Olivový olej – 3 polévkové lžíce;
- Horká voda – 2 polévkové lžíce;
- Ocet – 1 polévková lžíce;
- Cukr – dle chuti;
- Sůl – dle chuti.
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo (ideální doba varu je 9 minut).
- Nechte je ve studené vodě vychladnout, poté oloupejte.
- Takto připravená vajíčka vložte do mixéru.
- Přidejte horkou vodu, olivový olej, ocet, cukr i sůl.
- Vše dohromady mixujte tak dlouho, až vznikne hladká homogenní majonézová konzistence.
- Nebojte se toho, že tento proces trvá trochu déle, přibližně 2–3 minuty.
- Takto připravenou majonézu můžete ihned podávat nebo použít jako základ například pro tatarskou omáčku či surovinu pro výrobu pomazánek, salátů a dalších dobrot.
- Skladujte v lednici v dobře uzavřené nádobě.
- Tip na dochucení:
- Majonéza je báječná sama o sobě, nicméně můžete ji ozvláštnit oblíbenými bylinkami a kořením (skvělý je například kopr).
- Pokud se vám stane, že trocha majonézy zbude, můžete ji použít například jako masku na vlasy!

Hermelínová pomazánka se šunkou pro všechny milovníky sýrů
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie