Už jste si někdy upekli svoje domácí makovky nebo loupáky? Pokud ne, jste na správném místě. Podle tohoto receptu si spolu upečeme domácí makovky, někdy nazývané loupáky. U nás doma je máme rádi ke snídani s máslem nebo i marmeládou či medem. Nejsou potřeba žádné speciální ingredience a postup je velmi jednoduchý. Zlatavá makovky jsou v čerstvém velmi lahodné i samotné. V české kuchyni mají makovky velmi dlouhou tradici a jsou oblíbené pro svoji lehkou chuť a snadnou přípravu. Makovky lze použít také jako základ některých pokrmů, například žemlovky. S koupenými loupáky nemůžeme tyto domácí makovky vůbec srovnávat, uvidíte sami. Navíc při pečení úžasně provoní Vaši kuchyni.

Recept na domácí makovky

Délka pečení v troubě 15 minut.

Domácí makovky.
Domácí makovky.

Ingredience pro přípravu

  • 150 ml mléka
  • 21 g čerstvého nebo 7 g sušeného droždí
  • 50 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • mák na posyp

Postup přípravy

1. V menší misce si smícháme ohřáté mléko, droždí a cukr na kvásek.

2. Do větší mísy dáme obě mouky, sůl, rozpuštěné máslo a polovinu rozšlehaného vejce, zbytek si dáme zatím stranou.

3. Promícháme a následně přidáme nastartovaný kvásek z menší misky.

4. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu vykynout.

5. Následně těsto ručně prohněteme a rozdělíme na 6 stejných dílů.

Rozdělíme na 6 dílů.
Rozdělíme na 6 dílů.

6. Každý kousek těsta rozválíme do kulatého tvaru a poté ho srolujeme v rohlík.

Vytvarujeme rohlíky.
Vytvarujeme rohlíky.

7. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

8. Rohlíky vyložíme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout dokud se nenahřeje trouba.

9. Před vložením do trouby rohlíky ještě pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a posypeme mákem.

Posypeme mákem.
Posypeme mákem.

10. Vložíme plech do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut dozlatova.

Loupák a makovka

Přestože některé zdroje uvádí, že loupák a makovka jsou dva různé druhy pečiva, tak jsou v podstatě stejné. Někde se uvádí, že makovka je sladší a větším množstvím máku, zatímco loupák je univerzálnější. Tyto rozdíly jsou podle mě smazány časem, kdy se jednotlivé pečivo pojmenovává spíše regionálně a makovky jsou v některých oblastech běžně zaměňovány za loupáky a naopak. Nakonec má každý na mysli tento lahodný, nasládlý a do hněda upečený makový rohlík.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest