Už jste si někdy upekli svoje domácí makovky nebo loupáky? Pokud ne, jste na správném místě. Podle tohoto receptu si spolu upečeme domácí makovky, někdy nazývané loupáky. U nás doma je máme rádi ke snídani s máslem nebo i marmeládou či medem. Nejsou potřeba žádné speciální ingredience a postup je velmi jednoduchý. Zlatavá makovky jsou v čerstvém velmi lahodné i samotné. V české kuchyni mají makovky velmi dlouhou tradici a jsou oblíbené pro svoji lehkou chuť a snadnou přípravu. Makovky lze použít také jako základ některých pokrmů, například žemlovky. S koupenými loupáky nemůžeme tyto domácí makovky vůbec srovnávat, uvidíte sami. Navíc při pečení úžasně provoní Vaši kuchyni.
Recept na domácí makovky
Délka pečení v troubě 15 minut.
Ingredience pro přípravu
- 150 ml mléka
- 21 g čerstvého nebo 7 g sušeného droždí
- 50 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 40 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- mák na posyp
Postup přípravy
1. V menší misce si smícháme ohřáté mléko, droždí a cukr na kvásek.
2. Do větší mísy dáme obě mouky, sůl, rozpuštěné máslo a polovinu rozšlehaného vejce, zbytek si dáme zatím stranou.
3. Promícháme a následně přidáme nastartovaný kvásek z menší misky.
4. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu vykynout.
5. Následně těsto ručně prohněteme a rozdělíme na 6 stejných dílů.
6. Každý kousek těsta rozválíme do kulatého tvaru a poté ho srolujeme v rohlík.
7. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
8. Rohlíky vyložíme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout dokud se nenahřeje trouba.
9. Před vložením do trouby rohlíky ještě pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a posypeme mákem.
10. Vložíme plech do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut dozlatova.
Loupák a makovka
Přestože některé zdroje uvádí, že loupák a makovka jsou dva různé druhy pečiva, tak jsou v podstatě stejné. Někde se uvádí, že makovka je sladší a větším množstvím máku, zatímco loupák je univerzálnější. Tyto rozdíly jsou podle mě smazány časem, kdy se jednotlivé pečivo pojmenovává spíše regionálně a makovky jsou v některých oblastech běžně zaměňovány za loupáky a naopak. Nakonec má každý na mysli tento lahodný, nasládlý a do hněda upečený makový rohlík.