Koupily jste si někdy hotovou Uncle Bens omáčku coby červenou tekutou omáčka ve skle s různými příchutěmi? Jednu dobu byly dost populární – někdo si tyhle omáčky zamiloval a jelikož v 90. letech, když se u nás začaly objevovat, nebyly vůbec levné, domácnosti začaly hledat způsoby, jak si tuhle omáčku vyrobit doma. Základem falešné “Uncle Bens“omáčky se stala tehdy cuketa, jakožto nenáročná plodina s vysokými výnosy a neutrální chutí. Díky přidání ananasu, rajčatového protlaku a sladkokyselého nálevu vznikla skvělá alternativa omáčky, která se začala ve velkém zavařovat na zimu.
A proč zrovna s ananasem? Protože ten omáčce přidal sladkokyselý kontrast a připomíná asijské chutě. V té době se často používal ananasový kompot, protože byl levný a dostupný. Ve výsledku vznikla kombinací těchto surovin vyvážená směs, která chutná dětem i dospělým. Omáčka je vhodná k rýži, kuskusu či těstovinám, hodí se k pečenému i dušenému kuřeti, ale i k vepřovému masu, lze jí použít do zapékaných těstovin, například lasagní, ale výborně chutná i za studena jako zeleninová čalamáda.
Recept na domácí omáčku či čalamádu Uncle Bens
Ingredience potřebné k přípravě domácí sladkokyselé omáčky z cuket a ananasu
- 2 kg cuket
- 1 kg paprik (bílé papriky i kapie, může být směs)
- 1 kg cibule
- 6 mrkví
- 1 lice soli
- 1 lžice cukru
- 6 lžic sojové omáčky
- 6 lžic worcesteru
- 250 ml oleje
- 1 velký sladký kečup
- 1 malý ostrý kečup
- 1 plechovka ananasu (velká)
Postup přípravy omáčky
1. Veškerou umytou zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na oleji a postupně přidáváme mrkev, papriku, cuketu, vše podusíme.
2. Přidáme ananas i s nálevem a necháme probublávat asi 15 minut.
3. Směs ještě horkou nandáme do sklenic, alkoholem utřeme okraj sklenic a zavíčkujeme.
4. Sterilujeme při teplotě vody 80 stupňů 15 minut. Vypneme a necháme zchladnout ve vodě. Skladujeme v chladu temnu.
Zajímavosti
Tento recept patří mezi tzv. recepty z nouze, ale stal s z něj milovaný evergreen. Někdo je požívá i jako přílohu k řízkům či karbanátkům jako pikantní doplněk.
