Koupily jste si někdy hotovou Uncle Bens omáčku coby červenou tekutou omáčka ve skle s různými příchutěmi? Jednu dobu byly dost populární – někdo si tyhle omáčky zamiloval a jelikož v 90. letech, když se u nás začaly objevovat, nebyly vůbec levné, domácnosti začaly hledat způsoby, jak si tuhle omáčku vyrobit doma. Základem falešné “Uncle Bens“omáčky se stala tehdy cuketa, jakožto nenáročná plodina s vysokými výnosy a neutrální chutí. Díky přidání ananasu, rajčatového protlaku a sladkokyselého nálevu vznikla skvělá alternativa omáčky, která se začala ve velkém zavařovat na zimu.

A proč zrovna s ananasem? Protože ten omáčce přidal sladkokyselý kontrast a připomíná asijské chutě. V té době se často používal ananasový kompot, protože byl levný a dostupný. Ve výsledku vznikla kombinací těchto surovin vyvážená směs, která chutná dětem i dospělým. Omáčka je vhodná k rýži, kuskusu či těstovinám, hodí se k pečenému i dušenému kuřeti, ale i k vepřovému masu, lze jí použít do zapékaných těstovin, například lasagní, ale výborně chutná i za studena jako zeleninová čalamáda.

Recept na domácí omáčku či čalamádu Uncle Bens

Ingredience potřebné k přípravě domácí sladkokyselé omáčky z cuket a ananasu

  • 2 kg cuket
  • 1 kg paprik (bílé papriky i kapie, může být směs)
  • 1 kg cibule
  • 6 mrkví
  • 1 lice soli
  • 1 lžice cukru
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 6 lžic worcesteru
  • 250 ml oleje
  • 1 velký sladký kečup
  • 1 malý ostrý kečup
  • 1 plechovka ananasu (velká)

Postup přípravy omáčky

1. Veškerou umytou zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na oleji a postupně přidáváme mrkev, papriku, cuketu, vše podusíme.

2. Přidáme ananas i s nálevem a necháme probublávat asi 15 minut.

3. Směs ještě horkou nandáme do sklenic, alkoholem utřeme okraj sklenic a zavíčkujeme.

4. Sterilujeme při teplotě vody 80 stupňů 15 minut. Vypneme a necháme zchladnout ve vodě. Skladujeme v chladu temnu.

Foto: Cooky.cz, Omáčku nalijeme do sklenic a sterilujeme.

Zajímavosti

Tento recept patří mezi tzv. recepty z nouze, ale stal s z něj milovaný evergreen. Někdo je požívá i jako přílohu k řízkům či karbanátkům jako pikantní doplněk.

Obrázek receptu na Přírodní Jagerschnitzel - lovecký řízek, jako biftek s houbovou omáčkou

Přírodní Jägerschnitzel: Lovecký řízek jako biftek s houbovou omáčkou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest